EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Румъния излиза от ядрена сделка с Китай за АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния излиза от ядрена сделка с Китай за АЕЦ

mail10:48 | 22.01.2020прегледи 1005 коментарикоментари 0


Румънското правителство ще излезе от сделката с китайския партньор за изграждането на реактори 3 и 4 в атомната централа в Чернавода, съобщи премиерът Людовик Орбан в интервю за Hotnews.ro.

„Ясно ми е, че партньорството с китайската компания няма да работи“, каза Орбан и добави, че правителството вече е започнало да търси нов партньор и финансиране за този проект.
Той каза още, че всички нови проекти в енергийния сектор на Румъния ще зависят от Зелената сделка на Европейския съюз отсега нататък, инициатива, насочена към намаляване на емисиите на CO2 в ЕС.

През 2015 г. румънският държавен производител на електроенергия Nuclearelectrica, компанията, която управлява ядрената централа в Чернавода, подписа меморандум за разбирателство с China General Nuclear Power Corporation (CGN) за изграждането на два нови реактора (3 и 4).

На 8 май миналата година двете страни официално подписаха предварителното споразумение за изграждането и експлоатацията на два нови реактора.
Въпреки това, сътрудничеството между Nuclearelectrica и CGN стана несигурно, след като президентът на Румъния Клаус Йоханис и президентът на САЩ Доналд Тръмп подписаха съвместна декларация във Вашингтон на 21 август, която спомена, наред с други, за по-тясно сътрудничество между САЩ и Румъния в областта на ядрената енергия.

През септември бившата премиерка Виорика Данчила също подписа меморандум в тази връзка с американския министър на енергетиката Рик Пери. Нещо повече, китайската корпорация General Nuclear Power Corporation беше обвинена в ядрен шпионаж от правителството на САЩ още през 2016 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4134