EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния и Турция – най- важни в черноморския регион

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния и Турция – най- важни в черноморския регион

mail12:55 | 28.08.2009прегледи 518 коментарикоментари 0


Турция и Румъния са най-големите търговски партньори на Балканите, заяви вчера турският външен министър Ахмет Давутоглу след среща с румънския си колега Кристиан Дяконеску, предаде Анадолската агенция.
Давутоглу и Дяконеску, който в сряда пристигна на тридневно посещение в Турция, вчера дадоха съвместна пресконференция в Анкара.
Турският външен министър посочи, че Турция и Румъния - "двете най-важни страни в черноморския регион", са решени да превърнат региона в един от най-силно развитите икономически в света. Той посочи също, че двете страни полагат усилия за сигурността и стабилността на Балканите.
По въпроса за сътрудничеството между двете страни в енергийния сектор Давутоглу заяви, че проектът Набуко е стратегически важен и за Турция, и за Румъния.
Турският външен министър информира, че турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз и държавният министър Зафер Чаглаян ще направят посещения в Румъния през септември и октомври като част от усилията на Анкара за
подобряване на двустранните икономически и политически отношения.
Давутоглу посочи, че освен подобряването на икономическото сътрудничество в черноморския регион сред въпросите, обсъдени с Дяконеску днес, са били и отношенията с ЕС и НАТО.
Дяконеску отбеляза, че Турция е най-големият търговски партньор на Румъния след ЕС. Той също така изрази подкрепата на Румъния за усилията на Турция за членство в ЕС.
Външните министри на Турция и Румъния обсъдиха и близкоизточния мирен процес, както и отношенията между Афганистан и Пакистан. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg