EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния и България спъват "Набуко"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния и България спъват "Набуко"?

mail11:20 | 29.03.2012прегледи 518 коментарикоментари 0


Спорът за морските зони между България и Румъния може да засегне газопроводния проект "Набуко", заяви днес Владимир Сокор, високопоставен експерт във вашингтонската фондация "Джеймстаун", цитиран от електронното издание en.trend.az.
В статия, публикувана на официалния сайт на фондацията, Сокор припомня, че миналата седмица министърът на външните работи на Румъния Кристиан Дяконеску заяви, че има "правен спор" между България и Румъния за определяне на морската граница между двете страни, континенталния шелф и изключителните икономически зони в Черно море.
"Според последвалите обяснения на румънската страна, спорната морска зона е с големина около 350 кв километра в невралгичен район. Тя формира триъгълник, центририран в точка, в която се събират изключителните икономически зони на България, Румъния и Турция", посочва експертът.
Сокор подчертава, че според държавния секретар в румънското външно министерство Богдан Ауреску газопроводът "Набуко" може да премине от Турция по морското дъно направо в Румъния, заобикаляйки България, ако Букурещ спечели частта от морското дъно, свързваща румънската изключителна икономическа зона с турската.
"На първо място, това "ако" изглежда доста голямо, но при тази хипотеза няма основание да се предположи, че доставчиците на каспийски газ или собствениците на тръбопровода биха обмислили подобна идея", отбелязва Сокор. От друга страна, като се наложи забавяне на проекта "Южен поток", може да се допринесе "Набуко" да оцелее под формата на "Набуко-Запад" от България до Виена. Това би могло да бъде продължение на проекта за Трансанадолски газопровод в територията на ЕС", допълва експертът. "Набуко" е един от газопроводите в проекта Южен газов коридор, който трябва да пренася газ от Каспийския регион и Близкия изток до Европа. Първоначалната концепция предвиждаше изграждане на тръбопровод с дължина 3900 км от турско-грузинската и турско-иракската граница до центъра Баумгартен в Австрия. "Набуко-Запад" е съкратена версия на проекта, предвиждащ газопровод от турско-българската граница до Австрия. /превод БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048