EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Румъния залага на 5,5% растеж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния залага на 5,5% растеж

mail09:32 | 04.02.2019прегледи 1174 коментарикоментари 0


Румънското правителство публикува проектобюджета за 2019 г., съобщават букурещките издания. В. "Гъндул" изтъква, че от тази година Румъния започва регулиране на бюджетния дефицит, който трябва да достигне от 2,55 процента от брутния вътрешен продукт през настоящата година до 1,8 процента през 2022 г. Вестникът посочва, че публикуваният от министерството на финансите проектобюджет се базира на икономически растеж от 5,5 процента и инфлация от 2,8 процента, предаде БТА.

Вестник "Адевърул" отбелязва, че проектобюджетът предвижда "огромни разходи за социални помощи" (109,8 милиарда леи или 10,7 процента от БВП), както и че се отпускат "рекордни" суми на местните власти. Очакваният размер за брутния вътрешен продукт е 1,022 трилиона леи (216,2 милиарда евро). Румъния ще отдели 2 процента от БВП за отбрана, сочат данните. С 12 процента се увеличават средствата, отпуснати за здравеопазването, а образованието ще получи с 47 процента повече от миналата година, за да бъдат покрити увеличенията на заплатите в този сектор.

В. "Журналул национал" посочва, че БВП е възлизал на 949,6 милиарда леи през 2018 г., като е отчел растеж от 4,5 процента спрямо предишната година. Средната годишна инфлация през изтеклата година е била 4,63 процента, а нивото на безработицата е било 3,31 процента. Според всекидневника се очаква средната нетна заплата да нарасне до 3085 леи през 2019 г. спрямо 2685 леи през 2018 г.

Приходите в общия консолидиран бюджет за 2019 г. се предвижда да достигнат 341,4 милиарда леи или 33,4 процента от БВП, а разходите се изчисляват на 367,5 милиарда леи, тоест 35,9 процента от БВП.

В. "Адевърул" публикува екслузивно интервю с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който пристигна в Букурещ за участие в неформалната среща на министрите на отбраната от ЕС в рамките на румънското председателство на съюза.

Столтенберг изтъква, че Румъния има важна стратегическа роля като една от трите членки на НАТО с излаз на Черно море, заедно с България и Турция, и че страната допринася много за обезпечаването на колективната сигурност на алианса.

"Румъния инвестира много в отбраната, в Румъния се намира противоракетният щит в Девеселу, както и многонационалната бригада в Крайова (. . .) Румъния е много ценен съюзник с важен принос, (. . .) страната вече увеличи значително разходите си за отбрана, много сте близо до ангажимента от 2 процента от БВП - цел, която предстои да бъде постигната тази година", посочи Столтенберг.

На въпрос дали НАТО планира големи военни учения в Черно море, каквито Русия вече организира, генералният секретар посочи, че алиансът провежда повече учения и изпраща повече кораби в черноморските пристанища на фона на "агресивните действия на Русия в Керченския проток, където арестува екипажите и конфискува украинските плавателни съдове".

Запитан как вижда света след изтеглянето на Съединените щати от Договора за ядрените сили със среден обсег, което ще се случи на 2 февруари, Столтенберг заяви: "Ще бъде един свят с повече ядрени ракети със среден обсег на действие, защото Русия разполага от много години подобни оръжия и не показва признаци, че възнамерява да спре (. . .) Няма да имаме нов курс на въоръжаване, искаме инициативи за контрол на оръжията, нашият отговор ще бъде премерен, отбранителен и отговорен. Но имаме нужда от ефективни мерки и средства за обезкуражаване".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg