EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Румъния загубила милиарди евросредства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния загубила милиарди евросредства

mail17:42 | 01.11.2018прегледи 541 коментарикоментари 0


Румъния е загубила между 1,8 и 2 милиарда евро от фондове, които са били отпуснати на страната за транспортна инфраструктура, заяви днес европейският комисар за регионалната политика Корина Крецу, цитирана от информационния сайт Зиаре.

Крецу участва в Букурещ в конференция, посветена на резултатите от кохезионната политика в Румъния. Конференцията е организирана от Европейския институт в Румъния.

"От 2007 г. до 2011 г. степента на усвояване на европейските фондове бе 4 процента. Поехме мандата през 2014 г. със степен на усвояване от 48 на сто. Приключваме финансовия цикъл със степен на усвояване от близо 90 процента. За съжаление, от 19,5 милиарда евро, отпуснати по фондовете, които аз управлявам - става дума за Кохезионната политика и Фонда за регионално развитие, бяха загубени между 1,8 и 2 милиарда евро в най-чувствителната сфера за Румъния, тази на транспортната инфраструктура", заяви Корина Крецу. Според нея това е засегнало потенциала на Румъния да се възползва цялостно от предимствата, които предлага Кохезионната политика. 

Корина Крецу бе излъчена за европейски комисар от управляващата в Румъния Социалдемократическа партия. 

"Ако все пак гледаме пълната половина на чашата, от тези 19,5 милиарда евро за периода 2007-2014 г., бяха изразходвани 17,5 милиарда евро", посочи европейският комисар. Тя уточни, че само 14-15 милиарда евро са били на практика работи на терен, а близо три милиарда евро са били спасени чрез ретроактивни проекти - чрез поемане на кредитите към Европейската инвестиционна банка и към Европейската банка за сътрудничество и развитие, които е имала Румъния за вече реализирани проекти, като например "Магистралата на слънцето" (от Букурещ до Констанца - бел. ред.), която е била вече построена, но за която страната все още е изплащала кредити". Корина Крецу каза още, че са били поети заплатите на всички функционери, които са работели с европейски фондове в Румъния, "тъкмо за да се достигне до тази степен на усвояване от 90 процента и за да се облекчи националния бюджет от това бреме на кредити, с които се бил ангажирал". 

Европейският комисар за регионалната политика отбеляза, че в настоящия финансов цикъл за Румъния са заделени близо 31 милиарда евро, включително средствата за земеделие.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg