EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Румъния: Електричеството ще поскъпва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния: Електричеството ще поскъпва

mail16:45 | 31.07.2019прегледи 741 коментарикоментари 0


Цените на електроенергията на румънския пазар ще се повишават и ще бъдат по-високи от тези в Унгария през следващото десетилетие, според прогноза за развитие на глобалните пазари на консултантска компания ICIS, съобщава Economica.net.
Средната цена в Румъния ще бъде по-висока от тази в Унгария с 8 евро за MWh през 2024 г., а разликата ще се стесни отново, но не по-рано от края на следващото десетилетие (2021-2030).
Основания за тази прогноза са, че румънският пазар все още е силно зависим от  топлинните производствени мощности при висока цена на сертификатите за емисии, а в Унгария се очакват по-конкурентни енергийни източници.
Румънските топлинни производствени мощности ще намаляват бързо към средата на следващото десетилетие, като ще има 60% спад на добива от електроцентрали на въглища и 45% при газовите централи. Възможностите за производство на възобновяеми източници ще се развиват бавно, като се има предвид, че правителството е определило ниска цел.
В същото време търсенето на електроенергия ще се увеличи с 1% годишно, въз основа на прогнозите на оператора на електроенергийната мрежа. Разликата между производство и потребление, която понастоящем не съществува, ще достигне 6 TWh през 2024 г., което е около 10% от текущото годишно потребление.

editor@romania-insider.com

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg