EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния: Държавни енергийни компании губят млн. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния: Държавни енергийни компании губят млн. евро

mail12:34 | 08.04.2016прегледи 979 коментарикоментари 0


Държавните енергийни производители губят няколко десетки милиона евро всяка година, заради друг вид "ловки момчета", тези, които изнасят електроенергия, е заявил пред  Агенция Mediafax адвокат Remus Borza, представител на Euro Insol. Според него, Румъния, чрез различни фирми, в крайна сметка е вносител на скъпа енергия и изнася евтина енергия.

„През 2012 г. ние се разграничихме от „ловките момчета“ от Hidroelectica, като предупредихме, че в договорите с търговците на енергия, само за румънската държава, чрез злоупотребяващо тълкуване, направено от някои служители на ANRE – националния орган за енерегийно регулиране, са създадени условия за монопол на същите „ловки момчета“, а именно монопол над износа на енергия. Ние говорим за износ на 8,7 TWh през 2014 г. и над 10 TWh през 2015 г. Ако вземем под внимание разликата на EUR 2-3 за този износ на енергия, това означава, че всеки производител на енергия, независимо дали говорим за Nuclearelectrica, за ltenia Energy Holding или за Hidroelectrica, е лишен от няколко десетки милиона евро всяка година, пари, които вместо да влизат в хазната на румънските държавни компании се озовава в джобовете на същите "ловки момчета" - Energy Holding, Alpiq, EFT, Renovatio и т.н.“, допълва адвокат Borza.

Hidroelectrica съди Националния орган за енергийно регулиране (ANRE), заради тези интерпретации.

"Ние съдим ANRE, защото тези интерпретации нямат правни основания, защото, мнението на бюрократите от ANRE е, че единствен енергиен пазар на равнище ЕС, който осигурява условия за прозрачност и

конкурентноспособност е на Victor Ionescu (ръководител на OPCOM - Romanian Electricity and Natural Gas Market Operator). Терминът "OPCOM" не може да се намери никъде в Закон № 123/ 2012. Наистина, законодателят въвежда задължението на всички производители на енергия да търгуват цялото количество енергия по недискриминационен и прозрачен начин, на един конкурентен пазар. Но всеки от останалите 27 енергийни пазари на ЕС отговаря на тези условия. Румънският пазар на енергия, точно като и борсата BVB, са двете най-слабо ликвидни борси в Европа, така че другите европейски борси предлагат много по-добри условия за конвенционалните енергийни производители“, посочва Borza.

Borza подчерта, че съдът на първа инстанция се е съгласил с Hidroelectrica, смятайки, че тълкуването ANRE противоречи на двете норми Закон 123 и европейското законодателство, към което Румъния се придържа. Източник: energyworldmag.com , CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P 2016

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg