EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Румъния: Данъчната агенция с нов шеф

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния: Данъчната агенция с нов шеф

mail11:00 | 04.01.2019прегледи 891 коментарикоментари 0


Румъния смени ръководителя на Националната агенция за данъчна администрация (НАДА) на фона на твърдения, че от институцията се очаква да изкара бюджетния дефицит под 3% от БВП, съобщава информационният сайт Зиаре. Министърът на финансите Еуджен Теодорович поиска от премиера Виорика Дънчила да отстрани от длъжност председателя на НАДА Йонуц Миша и да назначи на този пост Михаела Трикулеску. Няколко часа по-късно премиерът подписа решение за назначаване на Трикулеску на поста, съобщава Зиаре.

Новият ръководител на агенцията е икономист с над 19 години опит в частната сфера. В кратко изявление пред медиите министърът на финансите заяви, че 2019-та ще бъде година, изпълнена с предизвикателства, а НАДА трябва радикално да промени поведението си в икономиката. Новата година обаче започна със скандал, свързан с дейността на министерството на финансите, отбелязва информационният сайт.

В последния ден на 2018 г. съветникът на премиера Дънчила - Дариус Вълков, публикува на страницата си във Фейсбук информация, според която бюджетният дефицит на Румъния през 2018 г. е 2,92% от БВП. Според Вълков тази цифра говори за очевиден успех на министерството на финансите, защото страната се е ангажирала да поддържа бюджетен дефицит под 3% от БВП.

Сенаторът от опозиционната Национално-либерална партия Флорин Къцу коментира, че министерството на финансите няма да разполага с окончателните данни за изпълнението на бюджета през 2018 г. преди 25 януари. При тези условия, представените от Дариус Вълков данни са фалшиви, оцени сенаторът. Опозиционният сенатор заяви още, че Вълков иска от служителите на НАДА - институцията, ръководена до дни от Йонуц Миша, да манипулират данните по такъв начин, че дефицитът да излезе под три на сто. Флорин Къцу обяви също, че ще информира европейската статистическа служба за манипулиране на данните.

Министърът на финансите категорично отхвърли това обвинение и дори заяви, че може да поиска санкции за журналистите, които цитират тази информация.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg