EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния да не плаща на държавни компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния да не плаща на държавни компании

mail11:53 | 03.11.2009прегледи 347 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд поиска от румънските власти да спрат да субсидират държавните компании, които имат големи задължения към бюджета, съобщи държавният секретар в министерството на икономиката Тудор Шербан, цитиран от БТА. Според него от десетте държавни компании, които МВФ наблюдава, седем могат да издържат без субсидии.
Отпускането на държавна помощ за компания Държавни железници ще е необходимо да бъде запазено, посочи Шербан, цитиран днес от агенция Медиафакс.
МВФ е поискал и съкращаване на 1600 работни места в миньорския сектор, както и да бъдат направени съкращения в енергийната сфера. Не е ясно колко работни места трябва да бъдат съкратени в енергетиката, отбелязва агенцията.
Делегация на Международния валутен фонд пристигна миналата седмица в Букурещ, за да направи оценка на изпълнението на условията по сключеното тази пролет с Румъния стендбай споразумение.  Ако преговорите с делегацията на МВФ приключат успешно, то до края на годината Букурещ ще получи трети транш в размер от 1,5 милиарда евро от МВФ.
Румъния договори през март т.г. пакет външно финансиране от МВФ, Европейския съюз, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие на обща стойност 19,95 милиарда евро. Заемът от МВФ е в размер на 12,95 милиарда евро.
Румънският президент Траян Бъсеску обяви наскоро, че изплащането на двата транша от ЕС ще бъде отложено от декември за януари и по тази причина румънското правителство ще трябва да заеме от международните пазари два милиарда евро, а не един милиард, както възнамеряваше преди да стане ясно, че парите от ЕС ще се забавят, отбелязва Медиафакс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg