EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Румъния: Газопровод от брега на Черно море до Гюргево

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния: Газопровод от брега на Черно море до Гюргево

mail14:01 | 20.03.2023прегледи 1596 коментарикоментари 0


Компанията оператор на системата за пренос на природен газ в Румъния „Трансгаз“, най-голямата в страната нефтена компания OMV Petrom и националната компания производител на природен газ „Ромгаз“ подписаха документ, който предвижда изграждане на газопровод от Тузла (на брега на Черно море) до Подишор (окръг Гюргево) с дължина над 300 км. Инвестицията, оценявана на 500 млн. евро, ще даде възможност на технологичния възел в Подишор да позволи на природния газ от Черно море да влезе в националната транспортна система и по този начин да достигне до икономическите оператори и домакинствата в населените места, свързани със системата, съобщи днес румънският премиер Николае Чука, цитиран от Аджерпрес.

Подписването на този документ е твърд ангажимент към развитието на газопровода Тузла-Подишор и към окончателното инвестиционно решение, оценено на 4 млрд. евро, което се очаква това лято, заяви на церемонията по подписване на документа премиерът Николае Чука. По думите му това е „проект от стратегическо значение за Румъния“ с цел напредване на експлоатацията на природен газ от дълбоководния периметър Нептун в Черно море.

Румънският премиер отбеляза, че друга полза от този проект е връзката, която той ще направи между новите източници на природен газ от Трансбалканския коридор и Вертикалния коридор, част от който е газопроводът БРУА (BRUA – България, Румъния, Унгария, Австрия).

Румъния разполага с ресурсите, работната сила и потенциала за работа в енергийния сектор и това е посоката, която правителството категорично подкрепя, заяви премиерът. По думите му грижата за повишаване на енергийната сигурност на Румъния и за осигуряване на достъпна енергия за гражданите и бизнес средата е изключително важна цел на правителството.

"Предоставихме на разположение национални и европейски ресурси, насърчихме инвестициите за увеличаване на производствения капацитет и развитието на енергийната транспортна инфраструктура. Насърчихме решения за диверсификация на енергийния микс, като разработихме нови проекти за възобновяема енергия - слънчева, вятърна на сушата и в морето, водна, водородна, и ускорихме проектите за малки ядрени реактори, инвестициите в блокове 3 и 4 на АЕЦ "Черна вода", реконструкцията на блок 1 на същата централа, както и проекта за инсталация за отпадъците от АЕЦ "Черна вода", заяви Чука.

Той подчерта, че правителството отделя необходимото внимание на енергийния преход и постигането на целите, свързани с изменението на климата./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg