EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния взема 6 млрд.евро от фонд за климата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния взема 6 млрд.евро от фонд за климата

mail09:45 | 03.04.2024прегледи 427 коментарикоментари 0


Румъния ще бъде един от най-големите бенефициенти на Социалния фонд за климата, което ще създаде значителна възможност за намаляване на нивото на енергийна бедност на национално ниво, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес, позовавайки се на прессъобщение на Румънската обсерватория за енергийна бедност (ORSE).

Предвижда се Румъния да получи 9,25% (6 милиарда евро) от финансовия пакет от 65 милиарда евро на Социалния фонд за климата в периода 2026-2032 г.

Докладът „Идентифициране на уязвимостта към СТЕ 2 в региона на Централна и Източна Европа по примера на Румъния и Полша. Препоръки за планове за социален климат“ е разработен от Центъра за изследване на демокрацията (CSD), съвместно с неправителствени организации от Полша (WiseEuropa) и Германия (Adelphi, Берлин).

„В Румъния домакинствата, които използват газови устройства за отопление на домовете си и вече са енергийно бедни, са най-уязвими от Схемата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ 2). Въпреки това, други домакинства също ще бъдат косвено засегнати от СТЕ 2. Ето защо е изключително важно да се разработят програми, адаптирани към енергийните нужди на домакинствата с ниски и средни доходи, които са уязвими на всяко увеличение на цените. Тези домакинства вече са в състояние на несигурност или са изложени на висок риск от енергийна бедност, ако не се възползват от дългосрочни интервенции. Една от най-важните задачи пред властите в предстоящия период е да идентифицират и профилират домакинствата, които ще бъдат най-засегнати. Това финансиране от 6 милиарда евро, от което Румъния ще се възползва, ще създаде голяма възможност за намаляване на високата степен на енергийна бедност, регистрирана на национално ниво, ако уязвимите категории потребители бъдат правилно идентифицирани“, казва Андреа Ворнику, изследовател в Центъра за изследване на демокрацията и съавтор на изследването, цитирана в съобщението.

Румънската обсерватория за енергийна бедност съобщи, че 37% от домакинствата в страната са били енергийно бедни през 2022 г., след като са изразходвали над 10% от доходите си за сметки за енергия (електричество и отопление), според моделирането на Центъра за изследване на демокрацията въз основа на данни, съдържащи се в Проучването на семейния бюджет, проведено от Националния статистически институт.

Домакинствата със средни доходи до голяма степен ще бъдат пряко засегнати от СТЕ 2, тъй като това са домакинства, които нямат много икономически лостове и всяка промяна в цените пряко засяга доходите им.

По отношение на транспорта най-голямо влияние, около 4% върху общите разходи, ще почувстват домакинствата с най-високи  доходи, се казва в доклада, публикуван от Центъра за изследване на демокрацията.

Румънската обсерватория за енергийна бедност е проект, иницииран от Центъра за изследване на демокрацията, мозъчен тръст, основан през 2006 г. в рамките на Департамента по политически науки на Факултета по политически, административни и комуникационни науки в Университета „Бабеш-Болай“ в Клуж-Напока.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg