EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния: 34% спад на цените на храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния: 34% спад на цените на храните

mail08:02 | 09.08.2023прегледи 763 коментарикоментари 0


Средните цени на основните хранителни продукти в големите търговски вериги в Румъния са спаднали с до 34 процента в резултат на прилагането на правителствената наредба за таван на търговските надценки, като най-голям спад на цените се наблюдава при плодовете и зеленчуците, според данни на Съвета по конкуренцията, цитирани от Аджерпрес.

"Така в сравнение със средните цени от юни на 1 август най-големите намаления, приложени от големите търговски вериги, бяха регистрирани при плодовете и зеленчуците. Цените на гроздето отчете среден спад от около 34 процента, следвано от сливите, чиято цена спадна с около 30 процента, картофите (28,4 процента), чушките (27,5 процента), чушките Капия (25,6 процента), морковите (24,2 процента) и дините (22,2 процента)", се посочва в съобщение на службата.

Средната цена на месото е спаднала с до 12,1 процента, а средната цена на млечните продукти е отчела спад с до 12,3 процента на 1 август спрямо юни. Млякото, което продължава да бъде обект на доброволно споразумение за намаляване на цената, е отчело спад от 5,3 процента и струва средно 5,05 леи (1,99 лева). Цената на румънското прясно мляко отчете през май намаление средно с 20 процента в голяма част от магазините в резултат на споменатото споразумение, напомня Съветът.

"В резултат на анализа установихме спадане на цените, което превишава 40 процента при някои продукти, налични в определени магазини, като дините, пилешките крилца, лукът и чушките Капия, и около 50 процента, ако говорим за морковите, сливите, гроздето и картофите в определени вериги магазини", заяви Богдан Кирицою, председател на Съвета по конкуренцията.

Другите продукти, които са включени в основната потребителска кошница, като хляба, олиото, яйцата, захарта и царевичното брашно, също са отчели поевтиняване.

От продуктите, за които се отнася намаляването на търговската надценка, само при червените ябълки е установено поскъпване от 3,6 процента - до цена от 3,9 леи (1,54 лева) заради сезонността, тъй като реколтата се събира есента, обяснява Съветът.

На 1 август 2023 г. влезе в сила Извънредно постановление на правителството, което определя временни мерки за борба с прекомерното увеличение на цените на 14 групи основни хранителни продукти: хляб, мляко, сирене, кисело мляко, пшенично брашно, царевично брашно, яйца, слънчогледово олио, прясно пилешко месо, прясно свинско месо, пресни плодове и зеленчуци в насипно състояние, насипни картофи и захар. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg