EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Румъния: 30% от земеделската земя е чужда собственост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния: 30% от земеделската земя е чужда собственост

mail18:10 | 08.11.2016прегледи 1372 коментарикоментари 0


Румънският президент Клаус Йоханис е изразил притеснението си, че 30% от обработваемата земя в страната е притежание на чужденци. „Ще погледнем надолу към земята си и ще се запитаме на кого е, защото не е наша повече“, е коментирал президентът по време на най-голямото изложение за агробизнес в северната ни съседка, предава romania-insider.com. По думите на държавния глава страната се нуждае от ново законодателство, съобразено с нормативната рамка в ЕС.

„Никой не ни спира да направим закон, който позволява на румънците да определят това, което се случва в Румъния“, казва Йоханис.

Припомняме, че в Румъния се работи върху законодателство, което да ограничава покупката на земя от чужденци.

Земеделският министър коментира по-рано тази седмица, че физически лица ще могат да купуват до 150 дка селскостопански парцели, а юридически – до 1500 дка, според новия проектозакон. В текста е записано, че компаниите трябва да имат седалище в Румъния, а за целта е необходимо румънско гражданство или друго от страна членка на ЕС. За граждани на трети страни има вариант да придобият румънско гражданство. Пример за това е, че най-големият производител в хранителната индустрия е от арабски произход, но има гражданство и притежава ферма от 65 хил. ха.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg