EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рублата удари руските купувачи в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рублата удари руските купувачи в България

mail08:26 | 25.01.2015прегледи 1563 коментарикоментари 0


Поевтиняването на рублата удари България, пише специализираният сайт за недвижимости Prian.ru. Поради спада от 20% на туристически поток от Русия, през 2014 година €50 млн. се изплъзнаха от българския туристически сектор.
Наложените от ЕС и подкрепени от България санкции срещу Русия, както и почти 50-процентното обезценяване на рублата спрямо еврото се отразиха не само на Руската федерация, пише Болгария Сегодня. Изданието цитира директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, според когото отминалото лято руските туристи по-малко са купували и по-малко са ползвали услуги, а работещите в държавни предприятия е трябвало да пишат обяснения защо отиват на почивка в страна, наложила санкции срещу Русия. Според експерти лятото на 2015 година  може да бъде още по-слабо и това представлява реална заплаха за сектора.
Отливът на руски туристи се усеща и на българския пазар на недвижимости. В периода януари-октомври 2014 г. чужди инвеститори са вложили в български имоти €106 млн., за сравнение за същия период предходната година сумата е била €129,4 млн.
Както твърди порталът NewsBG.ru, руските граждани предпочитат имоти по крайбрежието, но напоследък се отчита ръст и в сделките в зимните курорти на България, както и по селата. Според анализатори основната причина за високия интерес на руснаците към българските недвижимости е близостта с Русия и сравнително ниските цени. Жилищата в България понякога са до 2-3 пъти по-евтини в сравнение с Турция, Гърция и Хърватия.
Експертите в областта на недвижимите имоти посочват, че средния бюджет за покупката на втори дом в България е от €45 000 до €60 000. Основно се избират затворени курортни комплекси с добра инфраструктура.
Югоизточна и Югозападна България са предпочитани от руските купувачи. Не по-малко от 500 000 жилищни и търговски обекта в Източна България принадлежат на руснаци, по данни на Генералното консулство на Руската федерация у нас.
През 2014 г. девет руснаци се възползваха от програмата "златна виза", и всеки един от тях е инвестирал в местни недвижими имоти 1 милион лева ($600 000, €500 000). Петима вече са получили българско гражданство. Освен инвестицията, условието е кандидатите за гражданство да са живели в България 5 години.

Повечето руснаци избират Черноморието и купуват жилища в градовете Варна, Добрич, Шумен на североизток и Бургас, Сливен, Ямбол на югоизток.
Тази група купува жилищата за постоянно или временно живеене, а не за пребиваване по време на празници. Преселниците най-често се заминават с бизнес в сферата на недвижимите имоти и туризма.
За десет години руснаците са инвестирали $2 млрд. в български имоти. Валутната криза обаче повлия негативно на покупателната способност на руснаците и това се отрази на пазара на недвижими имоти.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg