EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Роумингът - какво може би не знаем?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Роумингът - какво може би не знаем?

mail13:08 | 20.06.2017прегледи 978 коментарикоментари 0


От 15-и юни 2017г. са в сила новите правила за роуминг - ще можем да говорим и ползваме интернет без никакви допълнителни такси („роуминг както у дома”).

Има ли изключения?

Възможни са следните ограничения, които мобилните доставчици могат да наложат:

1. Политики за честна употреба,

2. Освобождаване за устойчивост, както и

3. Алтернативен режим (алтернативни тарифи)

1. Политики за честна употреба

Основното изключение, от което мобилните оператори имат възможност (но не са длъжни) да се ползват, са т.нар. политики за честно ползване.

Ползване на гласови услуги и СМС

Операторът може да започне да налага допълнителни такси за роуминг-услуги, само ако установи, че в рамките на период от поне 4 месеца, потребителят е ползвал повече услугата в роуминг, отколкото у дома. В такива случаи операторът е длъжен първо да изпрати 14-дневно уведомление до потребителя, в който период той може да реагира като докаже стабилна връзка с приемащата страна (напр. уверение за студент или работа).

При всички положения, предвидени са максимално допустими размери на допълнителните такси - 3,2 евроцента/минута разговор, 1 евроцент/СМС и 7,7 евро/GB данни.

Ползване на данни

Операторите имат право да ограничат размера на роуминг-данните без надценки използвайки предвидена в Регламента формула. Всеки потребител също може да изчисли обема на тези данни по следния начин:

- Вземате месечната ви такса без ДДС (напр. 20 лева) и я умножавате по 2.

- Разделяте получения резултат 40 на 15,05 (това е цената на едро за 1GB данни в левове) и ще получите 2,65 GB. Толкова ще бъде месечният ви лимит за ползване на данни без надценка.

Ако надвишите това количество, операторът може да ви начисли надценка за роуминг в размер на 15,05 (7,7 евро) лева за GB.

2. Освобождаване за устойчивост

Зад това неясно наименование се крие възможността оператор, който докаже че търпи големи загуби от предоставянето на роуминг услуги без надбавки, да поиска от националния си регулатор разрешение за начисляване на такива. Подобна възможност може да бъде приложена най-малко след една година.

3. Алтернативен режим (алтернативни тарифи)

Както и досега, операторите могат да разработват и предлагат разнообразни роуминг тарифни пакети. Например, можете да ползвате по-ниски цени за разговори с държави извън ЕС, за сметка на начисляване на надценки за роуминг в страни от ЕС. За целта е необходимо съгласие на потребителя и сключване на съответен анекс към договора. /Бюлетин "Активни потребители"


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg