EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Роуминг без допълнителни такси в ЕС до 2032 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Роуминг без допълнителни такси в ЕС до 2032 г.

mail07:10 | 10.12.2021прегледи 716 коментарикоментари 0


Комисията приветства политическото споразумение, постигнато от Европейския парламент и държавите членки по новия регламент относно роуминга. Новият регламент ще удължи до 2032 г. съществуващата система, според която на гражданите не могат да бъдат налагани допълнителни такси за повиквания или данни, използвани по време на пътуване в ЕС, и също така ще донесе нови предимства.

Гражданите ще могат да се обаждат, да изпращат текстови съобщения и да използват мобилни данни, докато пътуват в рамките на ЕС, без допълнителни разходи и със същото качество, което имат у дома. Те ще се радват на по-добър достъп до услуги за спешни повиквания, независимо къде се намират в Европа, и също така ще имат право на ясна информация, когато използваната от тях услуга по време на роуминг може неволно да доведе до допълнителни такси. Регламентът ще влезе в сила на 1 юли 2022 г.

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, заяви: От 2017 г. се радваме на премахването на таксите за роуминг. Днес гарантирахме, че можем да запазим тези предимства за още 10 години — да останем свързани и да се обаждаме, да изпращаме текстови съобщения или да сърфираме в интернет без допълнителни разходи, когато пътуваме в ЕС. Същевременно с този нов регламент подобряваме и качеството на роуминга.

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, заяви: Да отидем на почивка в Гърция, Австрия или България. Да посетим клиенти или доставчици в Италия или Естония …. Да пътуваме в чужбина без да се притесняваме за сметките за телефон е съществена част от опита на всички европейци в рамките на единния пазар на ЕС. Днес не само гарантираме, че тази практика продължава, но я и доразвиваме: по-добро качество, по-добри услуги, още по-голяма прозрачност.

Новият регламент за роуминга

В резултат на предложението на Комисията за нов регламент за роуминга през февруари 2021 г., новите правила ще удължат предимствата на „роуминг като у дома“ за пътуващите до 2032 г. и ще въведат допълнителни предимства и защита за потребителите:

По-високо качество за потребителите

По време на пътуване потребителите ще се ползват от достъп до роуминг услуги със същото качество, с което са свикнали и у дома. Потребителите, които обикновено разполагат с 5G услуги у дома, ще могат да ползват и 5G роуминг услуги, където са налични. Ако специфични фактори могат да повлияят на качеството на роуминга, от операторите ще се изисква да информират своевременно клиентите си за това.

Избягване на неочаквано високи такси

Докато пътуват в чужбина, гражданите могат да се обадят на номера за обслужване на клиенти, линии за техническа помощ или застрахователни дружества. Тези услуги обикновено са безплатни или с ограничени такси, когато се набират от дома, но потребителите често са изправени пред допълнителни такси и шокове от сметката, когато ги набират от чужбина. Отсега нататък операторите са задължени да информират адекватно клиентите си за такива допълнителни такси, когато са в чужбина, така че те да могат да направят информиран избор за използването на подобни услуги.

Пътуващите могат да бъдат изправени пред изненадващо високи сметки, ако телефонът им се свърже с неназемни мрежи, например ако са на борда на самолет или кораб. Новият регламент гарантира по-добра информация и автоматично прекъсване на тези услуги, ако сметката достигне 50 EUR или друга предварително определена граница. Операторите могат да предложат допълнителни услуги, например за отказ от ползване на роуминга на самолети и кораби.

По-добра осведоменост и достъп до спешни повиквания

Спешните повиквания са от решаващо значение за спасяването на човешки животи. Новият регламент гарантира, че гражданите имат подобрен и безплатен достъп до спешни повиквания, включително предаване на местоположението на обаждащия се. Операторите ще гарантират, че гражданите са информирани за възможността за достъп до спешни повиквания чрез номер 112 — единния европейски номер за спешни повиквания, и други алтернативни средства за достъп, например чрез текст в реално време или достъпни приложения за хора с увреждания. До юни 2023 г. операторите автоматично ще информират клиентите с текстово съобщение за наличните алтернативни средства за достъп до службите за спешна помощ.

Гарантиране на устойчивост за операторите: по-ниски пределни цени на едро

Новият регламент за роуминга определя по-ниски цени на едро. Това са таксите, които приемащите мобилни оператори налагат за достъп до съответните мрежи, като се гарантира, че посещаващите мобилни оператори и техните клиенти ползват роуминг услуги в чужбина.

Пределните цени на едро са определени на равнища, които гарантират, че операторите могат да понесат и да си възстановят разходите за предоставяне на роуминг услуги на потребителите на цени за вътрешния пазар.

Новият регламент определя следните пределни цени на едро за услугите за пренос на данни:

2 €/GB през 2022 г., 1,8 €/GB през 2023 г., 1,55 €/GB през 2024 г., 1,3 €/GB през 2025 г., 1,1 €/GB през 2026 г. и 1 €/GB от 2027 г. нататък.

За гласови повиквания: 0,022 €/min през 2022-2024 г. и 0,019 €/min от 2025 г. нататък.

За SMS: 0,004 €/SMS през 2022-2024 г. и 0,003 €/SMS от 2025 г. нататък.

По-ниските цени на едро са от полза за потребителите, тъй като те следва да гарантират, че всички оператори са в състояние да предлагат конкурентни абонаменти за роуминг в съответствие с принципа „роуминг като у дома“.

Следващи стъпки

Предвижда се правилата да влязат в сила на 1 юли 2022 г. — навреме, за да се осигури непрекъснатост на предимствата на „роуминг като у дома“ за гражданите.

 Комисията следва също така да оцени мерките за комуникации в рамките на ЕС (повиквания и SMS от държавата на произход към друга държава членка) и да провери дали и до каква степен е налице текуща необходимост от намаляване на пределните цени с цел защита на потребителите.

Контекст

Безплатният роуминг в ЕС беше въведен през 2017 г. Оттогава насам европейците все повече телефонират, изпращат текстови съобщения и сърфират, докато са в други държави от ЕС. Имаше обаче и възможности за подобрение. В последното проучване на Евробарометър от февруари 2021 г. 33 % от участниците, които са пътували в чужбина, са имали по-бавна мобилна връзка към интернет, отколкото обикновено имат у дома, а 28 % са имали по-нисък мрежов стандарт в чужбина (т.е. 3G вместо 4G мрежа). Освен това, проведено от Съвместния изследователски център проучване установи, че 25 % от клиентите поне веднъж са имали по-лошо качество на услугата в роуминг, отколкото у дома, дори когато условията на мрежата са могли да осигурят по-добро качество.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg