EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Росотам започна монтаж на БРЕСТ-ОД-300.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росотам започна монтаж на БРЕСТ-ОД-300.

mail17:35 | 23.01.2024прегледи 670 коментарикоментари 0


 

 „Росатом“ достигна знаков етап от изграждането на иновационния реактор на бързи неутрони БРЕСТ-ОД-300 на площадката на Опитно-демонстрационния енергиен комплекс (ОДЕК) в град Северск, Томска област. Инсталирана беше стоманената опорна плоча на реактора с общо тегло от 165 тона. В шахтата на реактора строителите спуснаха и първата част на корпуса на БРЕСТ-ОД-300. 

„Започна монтажът на първата в света реакторна инсталация на бързи неутрони с оловен топлоносител – реактора от четвърто поколение БРЕСТ-ОД-300. За разлика от традиционните реактори на лека вода ВВЕР, бързият реактор БРЕСТ има интегрална конструкция. Освен това корпусът му е с по-големи габарити и може да бъде доставен само на части, а финалното му сглобяване е възможно само на строителната площадка на ОДЕК“, заяви главният конструктор на БРЕСТ-ОД-300 Вадим Лемехов.

Енергоблокът с 300-мегаватовия реактор БРЕСТ-ОД-300, който реализира принципите на „естествената безопасност,“ е ключов елемент от Опитно-демонстрационния енергиен комплекс. Той се реализира в рамките на проекта „Пробив“ на площадката на Сибирския химически комбинат. Освен енергоблока, ОДЕК ще включва комплекс за производство на смесено уран-плутониево нитридно гориво и модул за преработване на облъчено ядрено гориво.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg