EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Роснефт – №1 в света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Роснефт – №1 в света

mail13:00 | 22.12.2011прегледи 450 коментарикоментари 0


Руският държавен гигант Роснефт стана номер едно в света по производство на петрол, изпреварвайки американската компания ExxonMobil седем години, след като участва в раздробяването на бившия й конкурент Юкос на изпадналия в немилост магнат Михаил Ходорковски. Това съобщава в. "Ведомости", цитиран от AFP.
За първите девет месеца на годината руската компания е произвела 88,6 милиона петрол или 2,37 милиона барела на ден спрямо 87 милиона тона или 2,33 милиона барела на ден от ExxonMobil, смятана досега за най-голямата петролна компания в света.
Роснефт е увеличила продукцията си с 2,9 на сто спрямо същия период на миналата година благодарение на увеличеното производство от находищата на Юганскнефтегаз, бивше подразделение на Юкос. Производството от тези находища е нараснало с близо 30 % през последните пет години. Руската компания, смятана за инструмент на Кремъл при връщането в държавни ръце на мащабно приватизирания през 1990-те години стратегически сектор, купи този ценен актив през 2004 година за 9,35 милиарда долара - сума, смятана за много ниска навремето.
Придобиването стана няколко месеца след обвиненията в измама и укриване на данъци срещу Ходорковски, хоризматичния ръководител на Юкос с политически амбиции, отбелязва AFP. Арестът му през 2003 година бе възприет от мнозина наблюдатели като разчистване на сметки, организирано от Владимир Путин, по онова време президент на Русия, спрямо бизнесмена, определян като прекалено независим и който се осмели да му се противопостави.
Впоследствие Роснефт купи други активи на Юкос за около 20 милиарда долара при спорни търгове, организирани от държавата, като така операторът стана номер едно в Русия. Ходорковски бе осъден на 13 години лишаване от свобода за кражба на петрол и пране на пари. Вчера консултативен съвет към Кремъл представи доклад, препоръчващ отмяна на присъдата от 2010 година, споменавайки за възможна "съдебна грешка".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg