EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Роснефт срещу монопола на Газпром

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Роснефт срещу монопола на Газпром

mail17:30 | 05.02.2014прегледи 735 коментарикоментари 0


Руският петролен гигант Роснефт е подготвил предложение за отмяна на монопола на руската газова компания Газпром за износ на тръбопроводен газ, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на източник запознат с документите по въпроса. Източник от правителството е потвърдил, че предложението сега се обсъжда, допълва агенцията.
По думите на един от източниците Роснефт предлага да се реформира газовият отрасъл на два етапа. За подготвителния стадий на реформата се предлага да се изравни вътрешната и износната цена на газа, да се осигури на участниците равен достъп до газопреносната система, а също така да се осъществи пилотен проект за достъп до експортен канал, уточни източникът на ИТАР-ТАСС.
Като се има предвид, че 27% от пазара принадлежи на независими производители на газ, вече има необходимост този въпрос да се обсъжда. Засега обаче това е само предложение на равнище обсъждане, допълни източникът.
Проектът за енергийна стратегия на Русия до 2035 година, която енергийното министерство представи през януари, предвижда отделяне на газопреносния бизнес на Газпром от добивния, припомня ИТАР-ТАСС. Запасите на газ на Роснефт в края на 2013 година възлизат на 6,6 трилиона кубични метра. По предварителни данни консолидираният добив на "синьо гориво" на компанията, с отчитане на придобитите активи, е бил 41 милиарда кубични метра за 2013 година. Газовите запаси покриват 32% от запасите с въглеводороди на Роснефт, а делът на компанията в добива през 2012 година е бил 10%.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161