EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Росатом ще строи 8 реактора в Иран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росатом ще строи 8 реактора в Иран

mail10:00 | 13.11.2014прегледи 707 коментарикоментари 0


Държавната руска компания Росатом подписа с Иран договор за строителството на два енергоблока за втора фаза на АЕЦ „Бушер“ с възможност за увеличаване до четири енергоблока.
Освен това руско-иранско междуправителствено споразумение даде зелена светлина на сътрудничество между двете държави при изграждане „до ключ“ на осем енергоблока с реактори ВВЕР на територията на Иран (четири енергоблока на площадката на АЕЦ „Бушер“ и четири на друга площадка). При това страните трябва да осигурят максимално възможно участие на ирански предприятия и организации във всички дейности, свързани с изграждането на площадки на новите блокове, тяхната експлоатация и извеждането им от експлоатация.
Целият проект за строителството на ядрените енергоблокове в Иран, включително доставката на оборудване и ядрено гориво, ще бъде гарантиран от МААЕ, съобщи руската компания. Ядреното гориво за АЕЦ-а в продължение на целия жизнен цикъл на осемте енергоблока, ще се произвежда от руската страна. Отработеното ядрено гориво ще бъде връщано в Русия за преработка и съхранение. Руската страна осигурява обучение на ирански специалисти в областта на експлоатацията, обслужването и техническата поддръжка на АЕЦ-а, както и в областта на регулиране на ядрената и радиационна сигурност.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg