EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Росатом тества ново ядрено гориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росатом тества ново ядрено гориво

mail12:50 | 28.06.2023прегледи 462 коментарикоментари 0


В Научно-изследователския институт за атомни реактори в руския Димитровград започнаха изпитания на топлоотделящи елементи тип ВВЕР с уран-плутониево МОКС-гориво в изследователския реактор МИР. След специалните експерименти учени от „Росатом“ ще обосноват ефективността и безопасността на експлоатацията на МОКС-гориво в реакторите тип ВВЕР.

Те са основата на атомната енергетика на Русия и експлоатираните по света АЕЦ с руски дизайн. Това е нова стъпка за руската атомна промишленост за затваряне на ядрения горивен цикъл. В момента в страната се произвежда МОКС-гориво само за реактори на бързи неутрони – с такова гориво работи най-мощният в света „бърз“ реактор БН-800 в Белоярската АЕЦ. За ВВЕР (леководни реактори на топлинни неутрони със западен аналог PWR) специалисти от „Росатом“ разработиха уран-плутониево РЕМИКС-гориво, което успешно премина пълен цикъл на експлоатация във вид на опитни топлоотделящи елементи във ВВЕР-1000, а сега се експлоатира в състава на пълноценни РЕМИКС-ТВС.

„Сега, както и преди десетки години, ядреното гориво за ВВЕР реактори е обогатеният природен уран, в редки случаи регенериран уран. В недалечно бъдеще обаче, след потвърдените референции за уран-плутониевото гориво, ще можем да предложим целия диапазон от възможности за горивната композиция, в зависимост от изискванията за реакторната инсталация и от стратегията на горивния цикъл.

Като отчитаме, че основата на атомната енергетика са именно леководните топлинни реактори, ние ще можем многократно да разширим тяхната ресурсна база, да преработваме облъченото гориво, вместо да го съхраняваме и значително да съкратим обемите на образуваните ядрени отпадъци“, отбеляза вицепрезидентът на горивната компания ТВЕЛ Александър Угрюмов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg