EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Росатом спечели търг за 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росатом спечели търг за 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”

mail13:19 | 26.03.2020прегледи 9214 коментарикоментари 0


Електроенергийното подразделение на руската корпорация „Росатом” – АО „Русатом Сервис” и АЕЦ „Козлодуй“ подписаха договор за модернизация на апаратурата за контрол на неутронния поток (АКНП) за Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ след открит търг, обявен през септември 2019 г.

АКНП играе решаваща роля за безопасността на АЕЦ и е предназначена за работа в системата за управление и защита (СУЗ) на водно - водния енергиен реактор.

Модернизацията на АКНП е процес от изключителна важност, затова при подготовката на работната и техническа документация ще участват главният конструктор на реакторните инсталации на АЕЦ „Козлодуй“ – „ОКБ ГИДРОПРЕСС“ и научният ръководител на проекта – изследователският център „Курчатовски институт“. Производител на основното оборудване ще бъде руската компания „СНИИП - Систематом”, която разполага с всички необходими препоръки и опит в изпълнението на подобни проекти.

Сред проектите, реализирани от „Русатом Сервис” за АЕЦ „Козлодуй“, е и  удължаването на срока на експлоатация на Пети и Шести енергоблок.

 

***

АО „Русатом Сервис“ е част от електроенергийното подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“. Компанията предоставя на чуждестранните АЕЦ с реактори ВВЕР пълен набор от услуги и доставки, необходими за осигуряване на експлоатацията и ремонта. Компанията присъства практически във всички страни с работещи АЕЦ с ВВЕР извън Русия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg