EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Росатом: Къса със САЩ, нов директор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росатом: Къса със САЩ, нов директор

mail10:50 | 06.10.2016прегледи 952 коментарикоментари 0


В Държавния департамент на САЩ са разбрали за прекратяването на действието на споразумението между „Росатом“ и министерството на енергетиката на САЩ „но засега не са получили официално уведомление“ от Русия, предаде ТАСС.
„Ако тези съобщения съответстват на действителността, то това действие предизвиква съжаление. Ние съжаляваме от руското решение едностранно да прекрати сътрудничеството по този толкова важен въпрос, където подобно сътрудничество отговаря на интересите и на двете страни“, заяви прес-секретарят на Държавния департамент Марк Тоунър.
Той нарече „истинска трагедия“ прекратяването на споразумението за утилизацията на плутония, което бе обявено по-рано. „Ние от отдавна и успешно си сътрудничехме в тази област“, добави той.
Във сряда министър-председателят на Руската федерация Димитрий Медведев подписа разпореждане за преустановяване на споразумението със САЩ за сътрудничество в научните изследвания и разработките в ядрената и енергийната сфера, предава TACC. Съответният документ е публикуван на интернет страницата на кабинета на министрите.
„Във връзка с въведените от САЩ ограничения за сътрудничеството с Руската федерация в областта на атомната енергетика… се преустановява споразумението между правителствата на Руската федерация и правителствата на САЩ за сътрудничество в научните изследвания и разработки в ядрената и енергийната сфера от 16 септември 2013 г.“, се казва в разпореждането на Медведев.

По-рано руският министър-председател Дмитрий Медведев подписа заповед за прекратяване на действието на споразумението между „Росатом“ и американското министерство на енергетиката за сътрудничество в ядрената сфера.

В началото на седмицата Владимир Путин е разпоредил с публикуван указ да бъде прекратено споразумението със САЩ за унищожаването на обогатен плутоний за военни цели, предаде ТАСС. Подписаното през 2000 г. споразумение, влязло в сила през 2010 г. предвиждаше всяка от страните да унищожи по 34 тона плутоний чрез изгаряне в ядрени реактори и други начини. Като мотиви за денонсирането на договора в указа се посочват: "заплаха за стратегическата стабилност вследствие на неприятелски действия на САЩ спрямо Руската федерация", "неспособността на САЩ да изпълнят условията по унищожаването на излишния оръжеен плутоний", както и "необходимостта да се предприемат неотложни мерки по защита на сигурността на Руската федерация.

С указ на президента на Русия Владимир Путин за директор на „Росатом“ е назначен Алексей Лихачов, досега работил като заместник-министър на икономическото развитие, пише Российская газета.
„Пред Лихачов стои задачата като минимум да поддържа постигнатите при предшественика му Сергей Кириенко резултати“, смята председателят на икономическата секция в научно-техническия съвет на „Росатом“ Виктор Ивантер. „През последните години „Росатом“ стана съвременна корпорация, която от една страна постига добри търговски резултати, от друг страна поддържа ядрените сили и изключва повтаряне на чернобилската трагедия“, добави той. „Освен това“ Росатом“ влага много в екологията, върнал е много от дълговете пред околната среда, направени още по съветско време“, посочи специалистът.
„Важно е „Росатом“ да запази добри отношения с научната общност и да се опира в нейното мнение в дейността си“, заключи Ивантер.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg