EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Росатом задържа износа на ОЯГ от Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росатом задържа износа на ОЯГ от Украйна

mail09:32 | 31.05.2016прегледи 786 коментарикоментари 0


Руската компания "Росатом" е отложила извозването на първата за 2016 година партида с отработено ядрено гориво от Украйна заради проблеми с плащанията. Това заяви директорът на "Росатом" Олег Крюков.
Източник, близък до "Росатом", обяснява, че става въпрос за договор между руската държавна корпорация  и украинската компания Енергоатом, чийто сметки са блокирани от украйнски съд. А изпълнението на поръчката е възможно само с авансово плащане, което все още не е получено в руската компания.
Крюков каза, че "Росатом" възнамерява да продължи да договора с Украйна, като не става въпрос за неговото разтрогване, а временни финансови проблеми.
През март 2016 г. специализираните органи в Украйна запорираха сметки и имущество на Енергоатом на стойност $200 млрд. възоснова на дългове към друга украйнска компания.
Министърът на енергетиката на Украйна Игор Насалик зави, че запорирането на сметките заплашва националната сигурност на Украйна. През миналото лято Службата за сигурност на Украйна заяви, че служители на Енергоатом  използват офшорни схеми в доставките на ядрено гориво от Русия. Същата схема е била използвана  и при износа на отработено ядрено гориво за съхранение в Русия. /РБК
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876