EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

"Росатом" готова за преговори за АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Росатом" готова за преговори за АЕЦ „Белене”

mail18:00 | 24.10.2012прегледи 542 коментарикоментари 0


Руската корпорация "Росатом" е открита за преговори с България по дълга за спрения проект АЕЦ "Белене", въпреки подадения иск за 1 млрд. евро в парижкия арбитраж. Стига да има желание за преговори от българска страна, договорка може да има. Това съобщи в интервю за БНТ Сергей Новиков, говорител на президента на корпорацията, която обединява цялата атомна индустрия на Русия.

Единствено екип на БНТ беше допуснат да заснеме част от готовото оборудване за "Белене", за което НЕК има да плаща на Атомстройекспорт.

Андрей Давидов, изпълнителен директор на ЗИО Подолск: Ето, моля, не ме снимайте мен... Зеленият парогенератор е за „Белене". Ето това е един от осемте парогенератори за „Белене". Различава се от тези, произведени за Русия, защото е проектиран в зелено. Стои тук от март, когато е произведен. Заводът е получил аванс, но оборудването така и изцяло не е било платено.
Парогенераторите - важна част от двата атомни блока за „Белене", се произвеждат в машиностроителния завод „Орджоникидзе" в Подолск край Москва. Това е едно от най-големите руски предприятия за енергийно оборудване.

Андрей Давидов, изпълнителен директор на ЗИО Подолск: Към сегашния момент по договор с „Атомстройекспорт" ЗИО Подолск е произвел вече четири парогенератора за втори блок в "Белене". Те се намират в пълна готовност. В производство са още 4 парогенератора за първи блок. Срокът за произвеждането на първите два парогенератора е първото тримесечие на 2013 г., а другите два - във второто тримесечие.

Изпълнителният директор Давидов твърди, че заради липсата на плащания по оборудването за "Белене", са блокирани около една четвърт от оборотните средства на завода. Всеки от парогенераторите струва по около 20 млн. долара и сметката се трупа на България. Подобен е и случаят с реакторите, които се произвеждат в Ижорските заводи в Петербург. Първият е готов, а вторият е на финална фаза.

Въпреки, че по икономически съображения българското правителство спря проекта "Белене" още през март, производствотото на оборудването не е спряно, защото от НЕК не е постъпвал официален документ за прекратяване на съществуващите договори. В същото време в "Атомстройекспорт" казват, че не са получали и стотинка от България още от началото на 2011 година.

Генадий Тепкян, вицепрезидент на „Атомстройекспорт":
- Ние сме задължени да произведем това изделие, българската страна е задъжена да го плати. И както казах, процедура за официално оформяне на прекратяване на производството няма.

Заради задълженията на НЕК на 10 септември „Росатом" подаде иск за 1 млрд. eврo в Арбитражния съд в Париж. От юридически съображения преди делото от корпорацията отказват да коментират конкретните цифри по дълга, но смятат, че възможност за договаряне извън съда има.

Сергей Новиков, говорител на „Росатом":
- Съдът още не се е състоял, затова работните групи имат всички шансове да се договорят преди съда. Това са процеси, които не противоречат един на друг. Ние сме открити за преговори. само от българската страна да има такава готовност.

Според осведомени източници, ако се стигне до решение по дълга, възможно е „Росатом" да коригира стойността на иска. А докато траят споровете, в завода в Подолск скъпото оборудване залежава. Подобно на тези два парогенератора за Украйна - произведени преди около 20 години и платени, но така и не потърсени, за да влязат в употреба.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg