EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Росатом готова да участва в АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росатом готова да участва в АЕЦ „Белене”

mail07:10 | 16.05.2018прегледи 1982 коментарикоментари 0


Правителството ще предложи на парламента възможността да започнат преговори с потенциален стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене". Това съобщи във Видин заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов, който е на посещение в областта. Трябва да е ясно, че държавата ще защити националния интерес, защото в тези преговори ще бъде поставено условието, да няма държавни гаранции и финансови ангажименти на държавата. Защото ако ги няма тези условия, това ще ни върне в схемата и начина, по която са реализирани началните намерения на АЕЦ "Белене". Затова БСП не трябва да се изказва по тази тема и да казва, че това е евтин ПР или имитация, каза Цветанов. Той уточни, че правителството преговаря с потенциален инвеститор от китайска страна.

Държавната корпорация „Росатом” е готова да участва в проекта АЕЦ „Белене” под всякаква форма, каквато определи българското правителство. Това заяви пред български журналисти Кирил Комаров, първи заместник-генерален директор на „Росатом”. Комаров поздрави България, че се е върнала към реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. Според него основното в тази история е новината, че преди няколко дни премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството възнамерява да внесе в парламента предложение, което да отмени приетото по-рано решение за спиране на строителството на АЕЦ „Белене“.

„Най-важното е, че българското правителство е решило отново да започне изграждането на АЕЦ „Белене“. Струва ми се, че това е най-важната и най-позитивната новина“, каза Комаров по време на форума „Атомекспо 2018“, който се провежда в Сочи. Той подчерта, че „Росатом“ е готов да подкрепи всяко решение, което вземе българското правителство. „Затова ние винаги ще бъдем готови да поемем всяка роля, каквато правителството определи като възможна за нас – като EPC подизпълнител, като доставчик на определено оборудване, като технически консултант, както бъде удобно на България“, заяви Комаров.

По-рано българският министър на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че „Росатом“ са конструктори на проекта, производители на оборудването. „Без съдействието и без тях няма как да вървим напред. Тук искам да отбележа, че имаме едно прекрасно сътрудничество с колегите от „Росатом“. Мисля, че там няма да имаме никакъв проблем“, добави тя. /БТА, БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1955