EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Росатом готов да даде на АЕЦ Белене 350-400 млн. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росатом готов да даде на АЕЦ Белене 350-400 млн. евро

mail14:28 | 19.02.2010прегледи 878 коментарикоментари 0


Около 350-400 млн. евро за тази година и още 1-1.5 млрд. евро за следващата година могат да бъдат отпуснати от руска страна, за да продължат дейностите по строителството на АЕЦ "Белене". Това заяви пред журналисти генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.
Той не уточни откъде и под каква форма ще бъдат предоставени средствата. Кириенко направи това изявление след съвместната среща на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с него и руския министър на енергетиката Сергей Шматко.
Готови сме да влагаме част от необходимите средства на временна основа, като разбираме, че в момента, в който българското правителство избере стратегическия инвеститор, той ще ни върне парите, които сме вложили до този момент, уточни Кириенко. Част от средствата сме готови да влагаме и като постоянна вноска до постигане на акционерен дял, който българското правителство реши за уместен да ни предостави, добави той.
Обсъдихме финансово-юридическия инструментариум, който може да бъде използван за осъществяването на тези наши намерения. Договорихме се до края на март да решим тези технически въпроси и да бъдат взети необходимите решения, така че да започнем практическа дейност, посочи генералният директор на "Росатом". 
Министър Трайчо Трайков съобщи, че ще бъде създадена съвместна проектна компания. Ще трябва да се направи оценка на българския апорт - стойността на активите, които са на площадката АЕЦ "Белене", стойността на самата площадка, както и направените вече от българска страна разходи за материални и нематериални активи, отбеляза министър Трайков.
Когато се създаде дружество с този капитал в него, то ще може да ползва дългово финансиране и да увеличава капитала си на база акционерно участие, поясни Трайков. Това зависи от избора на инструментариум, финансите са много развита наука, има
различни начини за структуриране на финансирането, добави той. Ще гледаме да използваме начин, по който проектът да бъде привлекателен за стратегически инвеститор, заяви Трайков.
След обявения днес от Българския енергиен холдинг конкурс за избор на финансов консултант по проекта се очаква до два-три месеца такъв консултант да бъде избран, допълни Трайков. Консултантът ще подготви документацията за избор на стратегически инвеститор и ще участва в избора на инструментариум за финансирането на проекта, заедно с руските ни партньори, заяви министърът.
На въпрос дали да очакваме през март строителството на новата централа да започне, Трайчо Трайков отговори, че не може да започва строителство на централата, без лиценз от Агенцията за ядрено регулиране.
Сергей Киренко заяви, че съгласно разчетите на "Росатом", за 2010 г. е необходимо финансиране на дейностите по строителството на АЕЦ "Белене" от 700-800 млн. евро. Тъй като вече е краят на февруари, а става въпрос за начало на дейност към края на март, ние виждаме, че изпълнителите няма да могат да осъществят такъв обем от дейности за посочените суми и затова нашата оценка е, че за 2010 г. вече ще бъде необходимо финансиране от 350-400 млн. евро, посочи Кириенко. Това включва
и плащане на следващи етапи от изготвянето на необходимото оборудване, което се произвежда в Русия, а също и в Германия и във Франция, добави той. Сумата включва и организирането на дейността на площадката на АЕЦ "Белене".
Финансовите нужди за 2010 г. зависят от това какъв обем от дейност ще бъде извършена през тази година, но по наша оценка необходимото финансиране за догодина ще бъде 1-1.5 млрд. евро, отбеляза Кириенко./БТА/

 

Снимка: Reuters


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg