EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Роми строят жилища с европари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Роми строят жилища с европари

mail14:30 | 24.01.2011прегледи 988 коментарикоментари 3


Ромски семейства сами ще си строят жилища с европари. Това предвижда пилотен проект, разработван от правителството, който е част от плана за ефективното усвояване на средствата от ЕС, съобщи БНР.
Досегашният модел, при който държавата построява наготово апартаменти за нуждаещи се хора от етническите малцинства, се е оказал неуспешен, защото така не се създава желанието да бъдеш добър стопанин, призна министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Затова правителството ще направи нов експеримент при осигуряване на жилища за роми.
„Представете си нещо подобно на сглобяеми къщи. Обособяват се терени, избира се брой лица, ограничен, които ще бъдат включени в пилотната програма, осигурява се необходимото съдействие от строителен инженер, техници, които им помагат да си построят или по просто казано да си сглобят къщите. Това отнема време, но по този начин, изстрадвайки всички усилия за съграждането на дом, има много по-голяма вероятност това жилище да бъде ползвано с желание да бъде пазено”, коментира министър Дончев.
Идеята ще се финансира до 10 млн. лева от еврофондовете. През следващите три месеца ще се подберат два или три региона в страната, където малка група роми ще започнат строителството на къщите. Ако експериментът се окаже успешен, следващата година ще има основание да се поискат повече пари от Брюксел за жилище на граждани от ромски произход.

 


 
Коментари
 
Strannik - 24-01-2011 г. 15:09:07

На следващото преброяване ще се пиша ром!!! Хъм, а дали и тока и водата ще са ми безплатни???

dido - 24-01-2011 г. 16:35:10

Това е дискриминация на етнически принцип, останалите трябва сами да си изработят покрив над главите, а за ромите - всичко на готово, сега ще им дават парцели и сглобяеми къщи на готово. Евро средствата пак са от нашите джобове, щото вноската на България за евро бюджета пак се изплаща от нашите данъци (на тези, които РАБОТЯТ).

Богомил - 26-01-2011 г. 12:56:04

Моля ви признайте ме за циганин.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4146