EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ройтерс: Радев е проруски настроен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ройтерс: Радев е проруски настроен

mail11:05 | 07.11.2016прегледи 821 коментарикоментари 0


Българският командир на въздушните сили Румен Радев едва спечели първия тур от президентските избори в България, увеличавайки перспективите за политическа нестабилност в малката черноморска държава и за стратегическа промяна на външната й политика по посока на Руската федерация, съобщава агенция Reuters.
Неуспехът да си осигури цялостно мнозинство означава за Радев, че той ще се сблъска на балотаж следващата неделя срещу останалия на второ място кандидат на управляващата в страната партия ГЕРБ – Цецка Цачева.
Министър-председателят на България Бойко Борисов по-рано заяви, че ще подаде оставка, ако Цачева изгуби първия тур на изборите. Дори и да не го направи, опозиционни групировки могат да се опитат да свалят неговото правителство на малцинството след президентските избори, припомня агенцията.

Бивш български офицер от военновъздушните сили, който призова Европейския съюз да отмени санкциите срещу Руската федерация, е вероятният победител на президентските избори в България, които се проведоха в неделя, съобщава американската телевизия ABC News.
Отношенията на балканската държава с Русия, бъдещето на Европейския съюз и увеличаващата се имиграция, след като съседните държави затвориха границите си за бежанци и мигранти, идващи от Африка и Средния Изток, доминираха изборната кампания.
България, която се присъедини към ЕС преди десетилетие, остава най-бедният член на Блока. Бавният темп на реформи за унищожаване на корупцията и бедността предизвика обезверяване, докато над един милион млади хора от 7,2-милионната нация емигрираха към по-добро бъдеще в чужбина, коментира телевизията.

Руските медии наричат ген. Румен Радев приятел на Русия

"На българските избори предварително води социалистът Радев" ("Газета"); "Българският премиер обещава да излезе в оставка, ако Цачева изгуби втория тур" ("Лайф"); "Начело е един "приятел на Русия" ("Политическа Русия"); "На първия тур победи Румен Радев, обявил се за сближаване с Русия" ("Факти и коментари") - под такива заглавия руските медии отразяват и коментират вчерашния вот за президент на България.

"Българите не успяха отведнъж да изберат своя пети президент", констатира "Мир 24". Активността надхвърли 50 на сто, но за избиране на държавен глава ще бъде произведен втори тур, тъй като никой кандидат не събра необходимите 50 процента от гласовете, пояснява "Комсомолская правда".

Медиите наричат Радев "проруски кандидат", отбелязва "Новий ден". Радев призовава да бъдат вдигнати санкциите на ЕС против Русия, отбелязват наблюдатели, цитирани във "Ведомости". В Цачева те виждат привърженичка на проевропейска политика, добавя вестникът.

Кандидатурата на Радев предизвика по-рано "дълбока загриженост" във Вашингтон и Брюксел във връзка с евентуалната възможност Русия да влияе върху енергийната и отбранителната политика в източната част от ЕС, напомня "Актуални коментари".

Още не се знае как ще се отразят тези избори на руско-българските отношения, пише "Политексперт". Сегашният държавен глава Росен Плевнелиев обаче се изказа по-рано крайно негативно за Русия - той обвини Москва, че прави опити "да разцепи Евросъюза", допълва интернет медията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg