EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ройтерс: БЕХ взема заем от 1 млрд. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ройтерс: БЕХ взема заем от 1 млрд. лв.

mail15:40 | 28.05.2015прегледи 1599 коментарикоментари 0


Държавният Български енергиен холдинг /БЕХ/ обмисля да вземе синдикиран заем от близо 1 млрд. лева, с които да плати забавените си задължения към две американски топлоцентрали в страната. Това съобщи заместник-енергийният министър на страната Николай Николов за агенция Ройтерс.
"В момента провеждаме разговори с финансовото министерство, за да се предостави държавна гаранция за заема в размер на 1 млрд. лв", каза той като допълни, че ще е много добре кредитът да да бъде осигурен до края на юни.
Според Николов разговорите с кредиторите ще започнат веднага щом държавните гаранции бъдат предоставени, но предварителни неофициални преговори са показали, че има интерес за отпускането на подобен заем. Той допълни още, че все още не е решено дали гаранциите ще бъдат към БЕХ или към неговото дружество НЕК.
България се съгласи да изплати своите забавени плащания към ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" до края на юни, които са на стойност от 800 млн. лева. Тези плащания са част от сделка с двете компании за намаляване на цените на електричеството, което произвеждат за страната.
 
Подписахме споразумение с двете американски централи за намаляване на цената за разполагаемост, която НЕК плаща и според това споразумение до 30 юни всички договорености трябва бъдат  транспонирани в двата дългосрочни договора с централите, каза по време на блиц контрола в парламентарната комисия по енергетика  ресорният министър Теменужка Петкова.
Мисля, че няма никакъв проблем да спазим срока от 30 юни за подписване на окончателните договори, заяви министърът. Към настоящия момент текстът на договора с ТЕЦ "AES Марица Изток 1" е готов и е предаден за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране, остава да уточним някои детайли в договора с ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", добави Петкова. Тя посочи, че за да влязат в сила договореностите, НЕК трябва да изплати близо 750 млн. лв. просрочени задължения и намирането на тези средства ще стане чрез мостов заем с държавна гаранция, който ще бъде теглен от БЕХ.
Теменужка Петкова уточни, че преди година БЕХ е изтеглил облигационен заем от 1 млрд. лв. и тогава към холдинга са поставени определени условия. Сега трябва да се съобразим с тях, водим разговори с финансовия министър за предоставяне на  държавна гаранция, за да може да се тегли заем при
най-благоприятни условия, уточни министърът на енергетиката.
Депутатът от Коалиция лява България Таско Ерменков попита не  може ли Министерството на енергетиката да поиска от финансовия министър да преведе сумата от 900 млн. лв. към НЕК като
заплащане за инвестицията, направена от НЕК за Цанков Камък.
Ерменков отбеляза, че язовирът и пътят към него са публична държавна собственост и държавата трябва да заплати на НЕК направените инвестиции. Петкова отговори, че още през 2014 г. при управлението на Пламен Орешарски са водени подобни разговори. Тогавашният министър на финансите Петър Чобанов обаче е казал, че няма механизъм, по който МФ да преведе на НЕК тази сума. В момента отново преговаряме за изплащане на тези средства към НЕК, тъй като те биха били от голяма полза за обществения доставчик, коментира Теменужка Петкова.
Заместник-министър Николай Николов отбеляза, че уреждането на този въпрос ще изисква повече време и за да бъдат спазени сроковете за подписване на договорите с двете централи, е по -добре да бъде теглен заем.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg