АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Розовото масло извън опасност
ЕК по никакъв начин няма да предприема законодателна инициатива, която да ограничи влагането на розово или лавандулово масло в козметичните продукти. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който е получил уверение от комисаря по здравеопазването Тонио Борг в Брюксел, съобщи Министерството на земеделието и храните. Двамата са обсъдили публикувания през ноември 2012 година доклад на Европейския научен комитет за защита на потребителите за определени алергени в розовото масло и спекулациите, че това може да доведе до законодателни промени, които непряко да засегнат производителите.
Министърът уточни, че при посоченото изследване е било проверявано единствено българско розово масло, макар сред производителите да са също Турция и Китай. Той отбеляза още, че близо половината годишен световен добив на розово масло (около четири тона с цена 6000 евро за тон) е от България. Ще оспорваме този доклад, възможно е да бъдат взети повече мерки за потребителите, евентуално по отношение на етикетите на съответните продукти, уточни той
Няма да има проблеми с производството, а по отношение на това дали да се увеличи добивът, всичко е въпрос на търсене и на пазар, уточни министърът. Министър Найденов посочи още, че по отношение на лавандуловото масло българските производители са лидери на пазара вече втора година, а в производството на рози – от столетия. България е световен лидер в производството и на розово, и на лавандулово масло. Розата е символ на България, тя е и наше лого. Това е въпрос и на национално самочувствие. „Фактът, че в последните една-две години цените са рекордно високи – един килограм розово масло струва над 6 000 евро. Може би и икономическата криза се отразява, но като естествен и натурален продукт, като незаменим аромат, въпреки натиска на синтетиката, която го имитира, розовото масло ще го има и за в бъдеще”, уточни още той.
Tweet |
|