EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Розови пеликани при Дунав мост ІІ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Розови пеликани при Дунав мост ІІ

mail16:30 | 24.01.2013прегледи 532 коментарикоментари 0


За първи път ято розови пеликани предпочетоха Видин през зимата, избирайки преградения неплавателен участък на реката в района на изграждащия се мост. Това се посочва в съобщение на официалния сайт на съоръжението. На това място течението на реката е сравнително бавно, в плитчините се намира доста риба, а строителните дейности изглежда не смущават пернатите.

Пеликаните, които са един от застрашените от изчезване вид водолюбиви птици, гнездят в делтата на Дунав, където се намират най-многобройните колонии в Европа.
През 2011 година, при завръщането си през март от юг, за първи път ято птици се задържаха около остров Кутово (Голиа) и около Безименния остров, на който е „стъпил” стълб РВ8 на моста.
Пеликаните обикновено зимуват в Гърция или в Африка. Прецедент е оставането им в района на Видин.
Остров Кутово е едно от вай-важните места в България от значение за Европейския съюз за опазването на няколко вида птици, като нощната, бялата, сивата и ръждивата чапла, големия и малък корморан, сивата гъска и др.
Основните строителни дейности при изграждането на моста между Видин и Калафат се извършват при спазване на правилата за опазване на околната среда и водите.
Снимка: Соня Мачорска, Дунав мост Видин-Калафат
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg