EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рози за пътниците на Летище София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рози за пътниците на Летище София

mail12:45 | 29.05.2014прегледи 873 коментарикоментари 0


Летище София и младежи доброволци посрещат пътниците на Терминал 2 с кошници пълни с маслодайни рози. Така те представяха розобера в Розовата долина на България, който е вече в разгара си.

В два поредни дни, 28-29 май, младите хора подаряват на пасажерите ароматните цветове, брани по изгрев слънце в землището на с. Паничерево, Старозагорско. Идеята е да бъде популяризирана най-старата българска индустрия – производството на розово масло, в което страната ни е водеща в световен мащаб.

Пътниците и гостите на столичния аеропорт бяха впечатлени и от пъстротата на традиционните за Розовата долина носии, с които местните девойки бяха облечени.

За първи път кампанията стартира през 2012 г. на Летище София. Заради радушния прием и добрите отзиви тя става традиция вече и на други летища.

Производството на розово масло е най-старата индустрия на България. По българските земи розата започва да се отглежда през XV-XVI в. Първоначално се прави само благоуханна розова вода, но след откриването на двойната дестилация се появява и висококачественото розово масло.

Районите, в които маслодайната роза вирее най-добре, са около Казанлък, Карлово, Стрелча, Пещера и Брацигово. Розовата долина заема около 100 кв. км. Границите й са между Сливен и Клисура на изток-запад и Стара планина и Средна гора на север и юг. Хубавата почва, меката зима и умерените превалявания от дъжд са най-добрите климатични условия за натрупване на масло в листата на цветовете.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg