EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Розе и бяло вино - хит и това лято

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Розе и бяло вино - хит и това лято

mail11:45 | 25.05.2013прегледи 806 коментарикоментари 0


И това лято хит на европейския пазар ще са белите вина, но българите традиционно предпочитат червеното, смятат експерти в бранша. Подбрани сортове грозде от десетгодишни собствени лозя, изтънчена класическа технология за производство и отлежало 9 месеца във френски дъбови 225 литрови бъчви - това е рецептата за добро вино. Освен това много любов, обясняват производители с претенции за лидерство в бранша у нас. Те очакват и това лято белите вина, както и розето да бъдат предпочитани сред потребителите. Според експертите расте и търсенето на шампанизирани вина. По принцип през последните години световните тенденции бележат целогодишно предпочитание към консумацията на бели вина, от която и българският потребител не изостава. Още повече, че диетолозите напоследък се надпреварват да ни препоръчват именно бялото вино като по-ниско калорично.
Данните на Изпълнителната агенция по лозата и виното у нас за 2012 година сочат, че в страната са преработени 97 056 тона грозде за червени вина и 94 867 тона за белите. За производството на бели вина се купува почти същото количество суровина, както за класическото червено, но масивите с тъмни сортове заемат по-голям дял в общите площи на лозята у нас. Още миналата година винопроизводители и търговци алармираха, че съотношението от 70% червени към 30% бели сортове, засадени в страната, ще доведе до недостиг на суровина за бялото вино. Опасенията им се сбъднаха и след като бялото вино свърши още в средата на миналото лято, то
през есента италиански и други предприемачи изкупуваха новата реколта направо от лозето.
Към това се прибавя и очакваната забрана за създаване на нови лозя в Европейската общност от следващия програмен период 2014 - 2020 година. Така все по-растящото търсене на бяло вино от страна на европейците ще се засили. Тенденцията ще продължи до падане на тази забрана поне още десетина години, предричат експертите.

Според мениджърите на голям винпром обаче червените вина продължават да са най-търсените. Консумацията им у нас е традиционна и донякъде е свързана и с културата ни на хранене, и с климата ни.
На въпрос за цената на виното експертите отбелязват, че собствени лозя свалят цената на виното. Обяснението - инвестициите в собствени лозя водят до намаляване и на себестойността на продуктите, като в същото време се осигурява вкус на световно ниво. Със суровината трябва да се действа много внимателно - гроздето се бере само ръчно и в строго определен период и час, защото 50% от хубавото вино е суровината, обясняват технолозите. Според тях именно в ръчното бране и селектирането на всеки грозд се крие тайната на уникалното отлежало вино.
Източник:БТА

 


 


Тагове: розе, бяло вино
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg