EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Родни АЕЦ устойчиви на земетресение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Родни АЕЦ устойчиви на земетресение

mail14:20 | 05.01.2012прегледи 520 коментарикоментари 0


И АЕЦ "Козлодуй", и проектът АЕЦ "Белене" биха издържали на най-силното възможно по нашите земи земетресение, информира БТА. Това са показали стрес тестовете - съгласно приетата от ЕК методология, които са били извършени в съществуващите ни реактори, както и на проектираните в Белене. Резултатите бяха представени на пресконференция от ръководството на Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/.

Според официалната карта на България за сеизмична активност върху територията на АЕЦ "Козлодуй" най-силно би повлияло земетресение с епицентър Вранча и то ще предизвика ускорение на земната повърхност от 0,1 g, обясни председателят на АЯР Сергей Цочев. Такова ускорение е било заложено в малките блокове на централата, които вече са спрени от експлоатация, а през 1992 г. са били заложени стойности от 0,2 g за реакторите 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" като двата блока разполагат и с допълнителен запас от устойчивост над проектния, каза Цочев. Освен за издръжливост при земетресения, стрес тестовете са проверили и устойчивостта на реакторите при наводнения. Изчислено е, че при при внезапно скъсване на хидросъоръжението "Железни врата" максималното възможно вдигане на нивото на река Дунев е 32 метра, а нивото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е 35 метра над морското равнище, което я прави незаливаема.

Действащата ни ядрена централа има и устойчивост на съоръженията при загуба на електрозахранване, както и достатъчна готовност за управление на тежки аварии, са показали още тестовете. Въпреки това АЯР препоръчва на оператора да осигури още два мобилни дизел-генератори (сега централата разполага само с един), както и да извърши ремонт на дигите, като тези дейности трябва да се случат още през тази година, уточни Цочев. На по-късен етап предстои и изграждане на нов авариен център. Макар да не подлежи на стрес тестове, тъй като е все още в проект, тестове са направени и на АЕЦ "Белене" и резултатите са, че проектът предлага много по надеждна защита от природни бедствия и аварии, отколкото повечето действащи в момента централи, обобщи Сергей Цочев. АЕЦ "Белене" е проектирана с 40 % запас при земетресение, тоест при заложени параметри за земно ускорение от 0,24 g или 8-ма степен по скалата на Медведев, Шпонхойер, Карник, централата би издържала на ускорение от 0,34 g или 9-та степен по същата скала. Заместник-председателят на АЯР Борислав Станимиров уточни, че това покрива най-силното възможно земетресение с епицентър във Вранча дори и до 8-ма степен по Рихтер. Белене със сигурност не е в сеизмичен район, София е с много по-висока стойност на възможна сеизмична активност, но земетресение в Софийска област не би се отразило толкова силно върху ядрените ни мощности, защото ги отделя планина, посочи Станимиров.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg