EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рисково изостава Северна от Южна България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рисково изостава Северна от Южна България

mail09:00 | 16.11.2012прегледи 810 коментарикоментари 0


„Ниското данъчно бреме, стабилната фискална политика и намаляващата престъпност са три от силните страни на българската икономика". Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на дискусия, посветена на предизвикателствата пред страната ни през 2013 година. Той допълни, че България е с едни от най-ниските данъци в Европейския съюз, като е успяла да ги запази на тези нива въпреки икономическата криза. Според Дянков за България се говори като за фискално стабилна страна, което се изтъква както от ръководствата на международни финансови институции, така и от чуждестранни политици. Пред участниците в дискусията обаче той уточни, че престъпността в България намалява, като за обществото например отвличанията вече не са актуална тема. Друг факт е, че и жертвите в пътнотранспортни произшествия през тази година са наполовина по-малко в сравнение с 2008 година.

Дянков коментира, че един от рисковете за българската икономика през 2013 г. е увеличаващата се диспропорция между Северна и Южна България. Той посочи като основна причина за изоставането на северната половина от страната фактът, че повечето големи инфраструктурни проекти, изграждани с европейско финансиране, са именно в южната част на страната - магистрала „Тракия", магистрала „Струма" и други. В следващия програмен период целта ще бъде приоритетно да бъдат финансирани проекти в Северна България, както и изграждане на инфраструктурните връзки между двата региона. Според финансовия министър сред слабостите са съдебната система и здравеопазването.
Очакванията за 2013 г. на вицепремиера е през следващата година да приключат някои от големите инфраструктурни проекти в страната - различни етапи от магистралите „Струма", „Тракия" и др., „Дунав мост II", скоростният път „Русе-Шумен" и други. Той коментира, че предвид относителната стабилност в Европейския съюз може да се очаква и лихвите да останат ниски. Дянков допълни, че дългосрочният лихвен процент по бенчмарковите ни облигации според статистиката на Европейската комисия е 3,39 процента. По този показател през 2009 г. сме били предпоследни в Европа, докато сега сме изпреварили 12 страни.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg