EUR 1.9558
USD 1.7453
CHF 1.8655
GBP 2.3302
CNY 2.7316
you tube
mobile version

Рискови банки в ЕС: Три големи + пет малки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рискови банки в ЕС: Три големи + пет малки

mail12:05 | 01.08.2016прегледи 1925 коментарикоментари 0


След проведения "стрес тест" сред 51 водещи кредитни институции в ЕС, Европейският банков регулатор (EBA) определи  голяма част от банките за здрави, като само пет от тях са  изпитали сериозни сътресения при един хипотетичен сериозен икономически спад и солиден финансов шок.

EBA  представи миналия петък резултати от най-новия си банков "стрес-тест", показващи колко капитал, или капиталови буфери срещу загуби трябва да заделят банките в техните финансови баланси при неблагоприятни икономически сценарии. Този тип тестове се правят от  2010 година, като отговор на разразилата се криза във финансовия свят след  фалита на американската банка Lehman Brothers дал началото на глобалната финансова криза и на тежка банкова криза. Основният проблем на европейските банки и досега е, че те са обременени от милиарди евро под форма на лоши заеми.

Последният "стрес тест" сред 51 големи банки в ЕС показва, че пет банки са показали доста слаби резултати: италианската Monte dei Paschi, австрийската Raiffeisen, испанската Banco Popular и две водещи ирландски банки - Bank of Ireland и Allied Irish Bank.

За разлика от предишните европейски стрес тестове, последният анализ на EBA не показва дали дадена банка е преминала или се е провала на теста и какъв би бил размера на допълнителен капитал, от който тя се нуждае. Вместо това, Европейският банков регулатор оставя на инвеститорите и на отделните държани регулатори да решат как да интерпретират тези  резултати.

В най-общия случай, инвеститорите следят, дали банките са успели да запазят т.нар. "капиталова адекватност" от поне 5,5% при негативния икономически и финансов сценарий, заложен в "стрес теста". Банковият "стрес тест" на EBA се базираше на официалните икономически прогнози на ЕК, въз основна на които беше определен "коктейл" от шокове и потенциални рискове - свиване на икономиката на ЕС с 1,2% през тази и с 1,3% през 2017-а година и слаб икономически растеж от едва 0,7% през 2018-а година. В новия тест се взе и предвид какво ще бъде влиянието върху банковата система от спад на петролните цени наполовина от ниво от 54 долара за барел, евентуален срив на пазарите на акции в рамките на цяло едно тримесечие и повишение на безработицата над 12% през 2018-а година.

От системно значимите банки, най-слабо се е представила италианската UniCredit с ниво на капиталовата адекватност от 7,1%, следваната от британската Barcalys (7,3%).

Капиталовата адекватност на немската Deutsche Bank в случай на нови икономическо шокове се оценява на 7,8%, което е малко по-добре от очакванията на някои анализатори, като редица инвеститорите се опасяваха, че водещият германски кредитор може да се сблъска с капиталова криза при един такъв негативен сценарий. Въпреки това, резултатите показват, че най-големият кредитор Германия ще трябва да продължи да съкращава своите разходи и да намалява рисковите си активи, за да повиши капиталовите си буфери срещу евентуални загуби.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Джон Краян заяви, че стрес тестът показа, че банката е "добре екипирана за по-трудни времена" и е на път да достигне целите си за ниво на капиталова адекватност от поне 12,5% до края на 2018-а година чрез своят текущ план за оздравяване.

Италианската UniCredit пък отбеляза, че ще има предвид резултати от последния тест при разработването на новите си стратегически планове.

Като цяло, последният тест на EBA е една от малко добри новини за британските банки, чиито акции са поставени под натиск след референдума в края на юни за излизане на страната от ЕС. Резултатите показват, че предприетите обширни банкови реформи от началото на финансовата криза работят, посочи  Антъни Браун, главен изпълнителен директор на Британската банкова асоциация BBA.

Напълно очаквано най-слаби резултати на стрест-теста отбеляза италианската банка Monte dei Paschi, чието ниво на капиталова адекватност при негативния сценарий на EBA е от -2,44 пункта. По-малко от час преди да станат ясни резултати от теста, банката обяви, че е финализирала своя план за продажби на лошо кредити за над 9 млрд. евро и за повишение на банковия капитал с до 5 млрд. евро.

Подобно на Monte dei Paschi, ирландската банка Allied Irish Bank също разполага с капиталова адекватност под прага от 5,5% - на ниво от 4,3%. По-ниски нива на капиталова адекватност при негативния сценарий на EBA, но над 5,5%, имат и испанската Banco Popular (от 6,62%), ирландската Bank of Ireland (от 6,15%) и австрийската Raiffeisen (от 6,12%).

От тестваните 51 банки, 37 са от еврозоната и са под директния надзор на ЕЦБ. Според Европейската централна банка, резултати от последния стрес тест отразяват прогреса при възстановяване на финансовите баланси. Банковият сектор днес е по-устойчив и може много по-добре способен да абсорбира икономическите сътресения, отколкото преди две години, посочи Даниел Нюи, оглавяващ банковия надзор на ЕЦБ, цитиран от Финансовия портал на БНР.

В началото на стрес-теста, банките разполагаха с осреднена основна капиталова адекватност от 12,6%, която обаче падна до края на теста до 9,2% - спад с около 340 базисни пункта (с 3,4%), равняващ се на около 226 млрд. евро банков капитал.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

МРЗ в ЕС: От 332 евро до 2202 евро

11:35 | 12-01-21 | 187