EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Риск от препакетиране на стари яйца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Риск от препакетиране на стари яйца

mail09:01 | 04.04.2016прегледи 846 коментарикоментари 0


Поради голямото търсене разпространението на яйца в търговската мрежа е засилено в периода преди Великден. Съюзът на птицевъдите в България е подал сигнал в Агенцията по храните за риск от поява на опасни яйца на пазара преди празниците.. Става дума за яйца, които се внасят на едро и при преопаковането им може да се промени срокът им на годност. Асоциацията Активни потребители припомня, че срокът на годност на яйцата е 28 дни.

Според експерти, когато при вноса на яйца те не са в кутии, а в палети, е възможно срокът на годност да бъде променен (удължен). Според председателя на Съюза на птицевъдите в България - Димитър Белоречков, търговци ударно внасят яйца от Франция и Полша заради наближаващия Великден. Той твърди, че при внасянето яйцата се обявяват за преработка, но реално се препакетират и се продават на пазара. По данни на съюза миналата година у нас са внесени 137 млн. броя яйца, като родното производство е 1 млрд. броя. Или 13 на сто от яйцата на пазара са вносни. От Българската агенция по безопасност на храните съобщават, че ще има масирани проверки преди празниците

Съвети:

Най-простият трик, с който можете да разберете дали едно яйце е старо или прясно е като го натопите в съд с вода. Прясното яйце би трябвало да изплува, а старото - да потъне.

Правило за връщане до 14 дни

Мислите ли, че имате право да върнете поръчаните по интернет или телефон стоки до 14 дни след доставката и да получите парите си обратно, без да давате точна причина за връщането? На този въпрос, зададен под формата на анкета от Европейската Комисия,  потребителите отговориха различно - 69-70% отговориха положително (което е и верният отговор), а останалите или отрицателно (23-24%), или не знаеха (7%). Най- информираните по този въпрос се оказаха чехите (82% отговарят правилно), а само 37% от анкетираните  потребители от Португалия и Исландия отговориха правилно на въпроса. България попада в средните за Европа показатели- 63% от запитаните в държавата ни познават правата си в този случай.

Да не се забравя, че това право имате само когато пазарувате от разстояние. В обикновения магазин можете да върнете стоката, само ако търговецът е обявил подобна политика на връщане.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037