EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рила-буфер ще бъде факт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рила-буфер ще бъде факт

mail09:30 | 12.10.2012прегледи 804 коментарикоментари 0


Мрежата НАТУРА 2000 в района на Рила е недостатъчна и предстои да бъдат обявени нови, допълнителни защитени зони за опазване на мечката и главоча (вид риба). Предстои да се вземе и допълнително решение за опазването на лалугера, това съобщи Коалицията „За да остане природа в България” .
Това са резултатите от проведения в сряда биогеографски семинар, който има функцията на официална процедура за одобряване на зони от НАТУРА 2000. На семинара участваха представители на Европейската комисия, Европейския тематичен център (научен съвещателен орган към ЕК), Министерството на околната среда и водите, БАН, научни институции и неправителствени природозащитни организации.

Мотивите на решението са категорични, че е необходимо да се осигури екологична цялост на защитените зони и да се включат в НАТУРА 2000 нископланинските местообитания на кафявата мечка. Според досега действащия план за опазване на вида, значителни части от първокласните местообитания на мечката оставаха извън Национален парк Рила и затова мечките не бяха достатъчно защитени в границите на парка. На базата на единното научно мнение, решението на биогеографския семинар е в съответствие с одобрения в България план за действие за опазване на кафявата мечка.

„От Коалиция за да остане природа в България очакваме правителството да изпълни своите нормативни задължения, които са потвърдени с решението на биогеографския семинар, което ги прави задължителни. За съжаление, наложи се да чакаме шест години преди Рила – буфер да бъде обявена. Настоятелно съветваме правителството да не коригира произволно научните предложения за територии в името на частни бизнес интереси като заменки на гори и изграждане на ски курорти, тъй като подобни опити са обречени на неуспех. Решението Рила-буфер да бъде обявена в нейните нормални, естествени граници е единственото, което удолетворява обществения интерес“, коментира Андрей Ковачев, един от представителите на НПО на биогеографския семинар и експерт по биоразнообразие в СДП БАЛКАНИ.

Разширяването на Натура 2000 зоните в района на Рила отговаря не само на научните изисквания, но и на обществените очаквания. През 2007 и 2008 г. в подкрепа на Рила около 200 000 граждани се обединиха в петиция, което я превърна в една от природозащитните каузи, получили най-голям обществен отзвук.

Освен решението за Рила-буфер, на семинара бяха приети всички 31 предложения за допълнителни нови зони или разширения на същестуващи такива.

Предисторията

Създаването на защитена зона около Национален парк Рила бе предложено мотивирано от неправителствените организации в края на 2006 г. Тогава под натиска на правителството и различни фирми, предложението не бе прието. Границите на зоната бяха потвърдени и от експертиза на БАН през 2007 г., но това не промени отношението на правителството към нея - тя не бе прогласувана в две поредни заседния на Националния съвет за биологично разнообразие. През 2009 г., правителството отново възложи на БАН нова оценка за необходимостта от зоната. През 2010 г. работна група на БАН и НПО изработи консенсусно научно предложение за границите на новата защитена зона в Рила. Впоследствие обаче, от новото официално предложение на БАН отпадат ключови места, обект на инвеститорски интерес. След тях са примери като заменките на гори на олигарха Христо Ковачки над Говедарци, където е планиран неговият ски-курорт Искровете, т. нар. "царски гори" на Боровец в съседство и всички части на Супер Боровец, курорта Бодрост над Благоевград, ски-курорта над Долна Баня и ски-курорта над Костенец.
На последното заседание на Националният съвет по биологично разнообразие по темата, са разгледани и одобрени 31 нови защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и разширение на съществуващи такива. Но и тогава, въпреки скандалното орязване, за зоните Рила север и Рила юг е гласувано отлагане на разглеждането на документацията. Обявяването на НАТУРА 2000 за защитена зона в средно и нископланинската част на Рила би спряло възможността държавата да търгува с горите си и би наложило ограничение върху сечите и строителството там. За тези 6 години, в тази част на Рила бяха построени десетки хотели, вили, мини-ВЕЦове, писти и лифтове, концентрирани в районите на Боровец, Паничище, Бодрост и Мальовица.

 

 


Тагове: Натура, Рила, буфер
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160