EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рибата в Средиземно море намалява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рибата в Средиземно море намалява

mail15:00 | 30.06.2014прегледи 929 коментарикоментари 0


Рибните запаси в Северна и Западна Европа се възстановяват,  но в Средиземно море все още има сериозни проблеми с прекомерния улов. Това е основното послание на Мария Даманаки, европейския
комисар по въпросите на морското дело и рибарството, в  тазгодишния доклад за състоянието на рибните запаси и  подготовката за определяне на квотите за риболов за следващите  години, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.
Заинтересованите лица могат да изразяват своите мнения по  документа в рамките на онлайн обществена консултация, преди  комисията да направи своите предложения за възможностите за  риболов за 2015 г. през есента.
За първи път комисията може да използва научни становища за  състоянието на запасите в Средиземно море и в Черно море. Данните за рибните запаси в Средиземно море разкриват мрачна картина: 96 на сто или повече от дънните видове риба в  Средиземно море са подложени на прекомерен улов, а за видовете,  обитаващи средните водни пластове, например сардина или хамсия,  процентите са 71 на сто или повече. В Черно море всички дънни  видове и 33 на сто от пелагичните видове са обект на прекомерен улов.
За други райони обаче има добри новини, например в  североизточната част на Атлантическия океан, включително в  Балтийско море и в Северно море, свръхуловът е намалял от 86 на  сто (30 от 35 оценени запаса са били подложени на прекомерен  улов) през 2009 г. до 41 на сто (19 от 46 запаса) през 2014 г.
"Много съм притеснена от лошото развитие на нещата в  Средиземно море", заяви европейският комисар по въпросите на  морското дело и рибарството Мария Даманаки. "След като през последните пет години учените извършиха оценка на много повече рибни запаси, време е да спрем да отричаме факта, че Средиземно море е подложено на значителен свръхулов. Очакват ни дълга борба и усилена работа: трябва да съберем още научни данни и да приемем регионални планове за риболов, за да върнем риболова на устойчиви равнища. Ако не действаме сега, ще загубим огромния потенциал на тези ресурси за бъдещите поколения. Общата политика в областта на рибарството ни дава възможност, от която трябва да се възползваме, и аз ще обсъдя това с всички отговарящи за рибарството министри от държавите членки от Средиземноморието."
По отношение на ситуацията в североизточната част на Атлантическия океан комисар Даманаки каза: "За мен успешното възстановяване на рибни запаси в североизточната част на  Атлантическия океан доказва, че при наличие на подходящи правила е възможно да се сложи край на прекомерния улов. Когато има  качествени научни данни, когато се определят подходящи квоти и,  най-важното, когато рибарите се присъединяват към усилията за  опазване на запасите, тогава съм сигурна, че ще видим още
подобрения занапред. Това са принципите, на които се основава  реформираната политика в областта на рибарството".

Контекст

В своя годишен документ за консултация Европейската комисия  представя своите възгледи и намерения за определяне на  възможностите за риболов - общ допустим улов (ОДУ), квоти и  риболовно усилие - за 2015 г. Тя търси мнението на държавите  членки, риболовната промишленост и неправителствени организации  в рамките на регионалните консултативни съвети, както и на  заинтересованите граждани и организации чрез онлайн обществена  консултация.
На тази основа през есента комисията ще представи своите  конкретни предложения за възможностите за риболов през 2015 г. Това е първата консултация за възможностите за риболов след  влизането в сила на реформираната обща политика в областта на  рибарството на 1 януари 2014 г. Съгласно новата обща политика  основните цели на комисията са постепенно да се премахнат  прекомерният улов и практиката на изхвърляне на нежелания улов  обратно в морето и отново да се дадат повече правомощия за
вземане на решения на регионалните заинтересовани лица. Комисията разчита много на научните становища, предоставяни  от Международния съвет за изследване на морето (ICES), Научния,  технически и икономически комитет по рибарство (STECF) и други  независими организации.


Тагове: риба, море
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg