EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Риба: Цени & видове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Риба: Цени & видове

mail15:05 | 25.09.2015прегледи 6253 коментарикоментари 0


По данни на „Системата за агропазарна информация” ЕООД (САПИ), през 2014 г. цените на едро на по-голяма част от наблюдаваните основни видове риба, предлагани на пазара в страната, отбелязват понижение спрямо предходната година.

Средно за годината, най-значителен спад бележи цената на едро на херингата - с 25,1%. По-умерено е понижението на цените на едро при цацата, попчетата и толстолоба – с между 6,4 и 8,8%, а най-слабо изразено – при пъстървата, шарана, бялата риба, скумрията и паламуда - с между 0,5 и 2,8%.
Същевременно, при средногодишните цени на едро на акулата, сафрида, хека и сома се наблюдава покачване с между 0,7 и 5,8% на годишна база, най-съществено при акулата.
През 2014 г. средните цени на дребно на наблюдаваните видове риба бележат разнопосочни изменения спрямо предходната година, които не винаги следват тенденцията при цените на едро на съответния вид. Това се обяснява с масовата поява на магазини за директна продажба на риба на дребно, които не са зависими от предлагането на едро.
Средно за 2014 г., цените на дребно на цацата, паламуда, толстолоба, акулата и попчето са с между 1,2 и 7,6% под нивата от предходната година, като най-чувствително поевтинява попчето. Същевременно, цените на дребно на сома, херингата, пъстървата, шарана, сафрида, хека, скумрията и бялата риба бележат ръст от 0,9 до 7,6% на годишна база. Най-голямо е поскъпването при бялата риба (със 7,6%), следвано от това при скумрията (с 4,7%).

По данни на САПИ, през периода януари - юли 2015 г. цените на едро на повечето от основните видове риба нарастват спрямо същия период на предходната година. Най-значително увеличение на годишна база се наблюдава при попчето – 41,1% и бялата риба - с 16,2%, а най-слабо изразено – при сома и шарана, съответно с 0,2 и 0,6%.
В същото време, средните цени на едро на паламуда, скумрията, сафрида и хека се понижават с между 0,7 и 7,4% (паламуд).

През първите седем месеца на 2015 г. средните цени на дребно на повечето основни видове риба бележат ръст спрямо съответния период на предходната година. Средно за периода, поскъпването е в рамките на 0,8 – 10,5%, най-значително при средногодишната цена на дребно на акулата.
В сравнение със седемте месеца на предходната година, намаление се отчита на средните цени на дребно на скумрията, шарана, толстолоба, пъстървата и херингата - с между 0,2% (шарана) и 19,7% (херингата).

zoom_sss

До края на 2015 г. се очаква цените на основните видове риба да останат сравнително стабилни, като преобладаваща част от тях продължат да се движат малко над нивата от предходната година. При относително запазване на търсенето, основен фактор за движение на цените на традиционните за България видове риба ще бъде размерът на улова и аквакултурното производство в страната, а за видовете, предлагани главно от внос – вносните цени.
 


Тагове: риба, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg