EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Решителна фаза за еврофондовете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Решителна фаза за еврофондовете

mail09:45 | 29.01.2013прегледи 597 коментарикоментари 0


Проведе се петото заседание на Работната група за разработване на Договора за партньорство на България с Европейската комисия. Документът е ключов за страната. Той е рамката, на база на която Европейската комисия ще отпуска средства по Европейските структурни и инвестиционни фондове за България за периода 2014 - 2020 г. Договорът за партньорство определя приоритетите за развитието на България през следващия програмен период и размера на средствата, които ще са на разположение на страната за тази цел. Документът дефинира за какво ще бъде разходван отпуснатият финансов ресурс и какви механизми ще се прилагат за управление и координация на програмите.

В края на миналата година, когато се проведе първата техническа среща за начало на преговорите с Европейската комисия за периода 2014 - 2020 г. , европейските ни партньори отбелязаха, че България е една от най-напредналите държави-членки в подготовката на новия програмен период. Комисията поощри страната за усилието и успеха към момента на преговорите да има набелязани цели, приоритети и ясна мотивация за тяхното осъществяване. В тази връзка и с цел запазване на постигнатата положителна тенденция на заседанието на Работната група бяха разгледани следните ключови елементи от Договора за партньорство:
На първо място бяха представени научените уроци от приноса на Структурните и Кохезионния Фонд (СКФ) за периода 2007-2013 г. за преодоляване на структурните предизвикателства и подобряване на икономическото, социално и териториално развитие в България.
Бяха разгледани предложенията за нови механизми за прилагане на интегриран подход по отношение адресирането на нуждите на отделни райони и целеви групи, както и възможностите за въвеждане на териториален подход в управлението на Европейските структурни и инвестиционни фондове, включително инструментите за териториално развитие и участието на българските градове в платформата за устойчиво градско развитие.
В рамките на заседанието беше обсъден и изграденият административен капацитет на институциите, отговорни за управлението и изпълнението структурните инструменти в България. Част от обсъждането беше посветено и на настоящите и потенциални бенефициенти по оперативните програми, както и необходимостта от предприемане на допълнителни мерки за укрепване на капацитета и за намаляване на административната тежест.
Допълнителна информация
Работната група за изготвяне на Договора за партньорство е сформирана със Заповед на министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Нейната основна роля е да осигурява съответствието на договора с принципите на партньорство, многостепенно управление, насърчаване на равенството между мъжете и жените и устойчивото развитие, както и с приложимото законодателство, да осигурява липсата на припокриване между мерките по отделните програми и да следи за изпълнението на общите предварителни условности. Преговорите с Европейската комисия за следващия програмен период стартираха с проведената на 12 ноември 2012 г. среща с участието генералните дирекции на ЕК за представяне на официалната позиция на Комисията за преговорите за новия програмен период. По време на срещата беше представена както позицията на Комисията относно разработването на Договора за партньорство и оперативните програми, които ще бъдат съ-финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондова, така и националната визия за бъдещата Кохезионна политика на България.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161