EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Решения срещу избягването на данъци + графики

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Решения срещу избягването на данъци + графики

mail08:45 | 04.05.2021прегледи 3522 коментарикоментари 0


Данъчната политика и борбата с данъчните измами се превърнаха в актуална тема през последните десетилетие благодарение на журналистически разследвания като Досиетата от Панама и Люкс Лийкс. Те разкриха случаи на укриване на данъци чрез ощетяващи данъчни практики или използване на данъчни убежища.

Избягването на плащането на данъци означава по-малко бюджетни средства на национално и европейско ниво и предоставяне на по-малко социални услуги.

Данъчната политика е тясно свързана с националния суверенитет и е в компетенциите на държавите членки от самото начало на европейския проект, но борбата с данъчните измами е споделена отговорност на страните и на ЕС.

Данъчното облагане - акцент в работата на Европейския парламент

От септември 2020 г. Парламентът има постоянна подкомисия по данъчните въпроси. Подкомисията бе създадена, за да подпомага работата на парламентарната комисия по икономически и парични въпроси и се занимава с борбата срещу данъчните измами, избягването и укриването на данъци, както и финансовата прозрачност в данъчната област.

През парламентарния мандат от 2014 до 2019 г. в Парламента функционираха няколко специални комисии по данъчните въпроси, както и анкетна комисия за Досиетата от Панама. Те установиха и изготвиха доклади за слабости в системите на данъчно облагане в ЕС.

Инициативи на ЕС в данъчната област

 

Някои от главните законодателни предложения в последните години са свързани с обмена на информация, регламентиран чрез директивата за административно сътрудничество. Правилата по тази директива бяха изменени няколко пъти, за да се включи:

  • автоматичен обмен на информация за финансовите сметки на данъкоплатец, който има дейност в различни страни от ЕС
  • обмен на информация за условията на облагане, които държави членки предлагат на конкретни компании. Тази информация трябва да се оповестява на другите държави и на Европейската комисия
  • информация за финансовите резултати по страни, която трябва да се предоставя от мултинационалните компании и да се споделя между страните членки в ЕС. Целта е да се предотврати използването на агресивни практики за оптимизация на данъците от страна на мултинационалните компании и в ущърб на местните компании и държавните бюджети.
  • информация за борбата срещу прането на пари.

Други предложения са свързани с корпоративното данъчно облагане. Те включват:

  • установяване на обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък. Идеята е да се преодолеят трудностите, произтичащи от различията в националните данъчни системи, и да се избегнат рисковете от двойно облагане или избягване на облагане;
  • облагане на компании, които имат значително дигитално присъствие - целта е да се позволи на държавите да облагат печалби от приходи, направени на тяхна територия, дори ако компанията няма физическо присъствие в страната.
  • единна система за облагане на доходи от някои дигитални услуги - например, предаването на събрани от потребителите данни

Освен това са направени много предложения за подобряване на рамката за облагане с данък добавена стойност (ДДС) с цел предотвратяване на данъчни измами.

Подкомисията по данъчни въпроси работи по доклад за създаването на нова основа за облагане на печалбите на дигиталните компании в страните, в които имат дейност, дори и да не присъстват там физически. Докладът ще изрази позицията на Парламента преди края на преговорите на световно ниво под егидата на ОИСР, които се очакват да постигнат резултат в средата на 2021 г.

Очаква се Европейската комисия да предложи до юни 2021 г. рамка за облагане на дигиталните компании, като това ще бъде нов източник на приходи за бюджета на ЕС.

Относно инфографиките

Нашите инфографики показват приходите от преки и косвени данъци за всяка държава в ЕС, както и размера на общите данъчни приходи, изразен като процент от брутния вътрешен продукт. Общите данъчни приходи са разделени на данъци върху капитала, потреблението и труда. Освен това картата показва относителното благосъстояние на страните в ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150