EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Решения за бъдещата ОСП - през 2020

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Решения за бъдещата ОСП - през 2020

mail17:45 | 10.10.2019прегледи 560 коментарикоментари 0


Най-рано в края на годината държавите членки на ЕС биха постигнали споразумение по бюджета за 2021-2027 г., затова и земеделските министри не биха могли да вземат решение за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) преди 2020 г. С това становище излязоха министрите на земеделието на ЕС след проведената неформална спеща в края на септември в Хелзинки, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Финландското председателство се надява да проведе преговорите по ОСП след 2020 г. „доколкото е възможно“, но всичко ще зависи от това как продължават обсъжданията на държавните или правителствените ръководители на ЕС по Многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021-2027 г.

Според европейския комисар по земеделие Фил Хоган графикът „се доближава към декември“. Френският министър на земеделието Дидие Гийом изказа оптимистично мнение, че е възможно да има обща рамка на бюджета до края на годината, тъй като това е в интерес на европейското земеделие.

Новият хърватски министър Мария Вучкович, която ще поеме председателството на Съвета по земеделие на 1 януари 2020 г., изрази надежда, че е възможно до края на годината да се постигне споразумение и за ОСП. И добави, че „в началото на Хърватското председателство бихме били готови да започнем триалозите“. Очаква се Европейският парламент да приеме позицията си в края на годината или в началото на 2020 г.

Според Хърватия ще бъде необходимо да се гарантира бързо приемане на регламент за преходните мерки за ОСП, за да се избегнат евентуални прекъсвания на плащанията, както и правна несигурност между настоящата и новата ОСП. „Такива мерки се обсъждат в Европейската комисия и трябва да обхващат период от една година“, заяви комисар Хоган.

Очаква се лидерите на ЕС да проведат дебат относно МФР в средата на октомври, но мнозина се опасяват, че тази среща ще се съсредоточи върху Брекзит (Brexit), тъй като е две седмици преди планираната дата за напускане на Обединеното кралство.

Генералният секретар на Копа-Коджека Пека Песонен също изтъкна, че „вероятно няма да има данни за МФР през октомври“. Някои държави-членки продължават да настояват за запазване на бъдещия бюджет за ОСП на настоящото ниво, подчертавайки, че искат първи стълб (директни плащания и пазарни мерки) „да остане силен“, а „еко-схемите“ да бъдат задължителни за държавите членки.

Някои държави-членки изразиха несъгласие срещу намалението на бюджетите за развитие на селските райони за 2021-2027 г. (в предложението на Комисията за следващата МФР). Министрите на земеделието подчертаха, че предложението за ОСП след 2020 год. предлага достатъчно инструменти за борба с климатичните промени и увеличение на съхранението на въглерод в почвата. Според финландския министър на земеделието Яри Лепа  съществуват добри земеделски и екологични практики, които могат да подпомогнат допълнителното абсорбиране на въглерод от почвата, като има възможност ОСП да подпомогне тяхното прилагане.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg