EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Решение за лицензите на ЕРП-тата на 12 май

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Решение за лицензите на ЕРП-тата на 12 май

mail06:50 | 29.04.2014прегледи 1713 коментарикоментари 0


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отложи за 12 май решението за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества, заради задълженията им към Националната електрическа компания (НЕК). Няма да има трето открито заседание на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, каза председателят на държавната комисия Боян Боев, след приключването на днешното открито заседание.
"Ставаше въпрос за това, че EVN поискаха допълнително време за това да подготвят своята защита, а ние считаме, че някои факти и обстоятелства са съвместими между трите процедури и затова предоставихме тази възмжност на всички. Никога не е коментирно, че ще има трето открито заседание", коментира още Боев.
До 12 май трите електроразпределителни дружества следва да предоставят своите становища. На въпрос, какво ще се случи след 12 май, Боев каза, че след като ЕРП-тата предоставят своите становища, ДКЕВР ще ги прегледа, анализира и ще вземе решение. Засега не е определна дата за решението на ДКЕВР.

Както EconomyNews.bg съобщи, вчера в сградата на ДКЕВР се проводе  открито заседание на комисията, на което да бъде разгледано решението за откриване на процедури за отнемане на лицензиите на дружествата "Енерго- Про Продажби", "ЕВН България Електроснабдяване" и "ЧЕЗ Електро България" за извършване на дейността "обществено снабдяване с електрическа енергия". Решението на регулатора за откриване на процедури бе взето на 19 март след като НЕК внесе в ДКЕВР жалба за непреведени плащания за доставена електроенергия от страна на трите ЕРП. По данни на НЕК сумата, която не е платена от трите ЕРП възлиза към19 март на общо 347,6 млн. лв., от които ЕВН дължи 216,6 млн. лв., ЧЕЗ - 67,3 млн. лв., а Енерго-Про - 63,7 млн. лв. Според решението на ДКЕВР за откриване на процедури "Енерго- Про Продажби" и "ЕВН България Електроснабдяване" извършват прихващане на свое вземане с насрещно задължение към НЕК като по този начин нарушават разпоредби на Закона за енергетиката и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, а "ЧЕЗ Електро България" задържа плащания към НЕК, с което също нарушава задълженията си по издадената му лицензия. Позицията на дружествата е, че спазват всички законови изисквания. От ЕВН съобщават за дефицит за периода от 1 юли 2012 г. до 31 юли 2013 г. в размер на 248,6 млн. лв. заради невъзстановени разходи за задължително изкупуване на зелена енергия. Според ръководството на дружеството прихващането на задължения е нормална търговска практика, която никъде не е забранена. От Енерго-Про коментираха, че ако не са извършили прихващания на задължения дейността им е щяла да бъде застрашена поради недостиг на средства. От ЧЕЗ заявиха, че търговските им отношения с НЕК са взаимосвързани и НЕК също дължи на ЧЕЗ Електро плащания в аналогичен размер. Досега вече две от дружествата - ЧЕЗ и ЕВН са внесли в НЕК предложения за постигане на споразумение по възникналия спор, но все още такова не е сключено. От ЕВН поискаха отлагане на заседанието, за да могат да се запознаят с внесени от НЕК допълнителни данни, но заседанието ще се състои.
 
Всички дружества искат увеличение на цените, нашата работа е да анализираме техните разходи и тогава да вземем решение. Това каза пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Боян Боев. Предложенията на енергодружествата вече са получени в ДКЕВР. По думите на Боев работната група все още анализира и не може да се каже какво е средното искано повишение на цените. Не съм видял предложение за намаляване на цените, коментира той. Бих се радвал да електроразпределителните дружества да успеят да уредят отношенията си с НЕК, каза Боев. Ще разберем дали доброволното им споразумение ще се отрази на процедурата, каза още той. От думите му стана известно, че в ДКЕВР са постъпили 36 млн. лева за първото тримесечие от таксата за "зелена" енергия. Все още са при нас, когато получим указания, следва да ги предоставим в държавния бюджет, каза още председателят на регулаторната комисия.

източници:БТА,агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4190