EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Решение за интерконтектора с Гърция до края на май

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Решение за интерконтектора с Гърция до края на май

mail14:40 | 13.02.2015прегледи 927 коментарикоментари 0


В срок до 31 май 2015 г. ще бъде взето окончателно инвестиционно решение за изграждане на интерконектора България – Гърция. За това се договориха министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова и министърът на реиндустриализацията, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис на двустранна среща по време на Консултативния съвет за изграждане на Южния газов коридор.

По думите на Панайотис Лафазанис гръцкото правителство ще работи активно за развитие на енергийните проекти между двете страни, които са от взаимен интерес. Той потвърди, че проектът за изграждане на газова връзка между нашите две страни е именно такъв.

Министър Петкова информира гръцкия си колега, че страната ни е изготвила Пътна карта с разписани дейности и срокове за реализацията на проекта. Планира се газовата връзка да бъде въведена в експлоатация до 2018 г. "Този проект е стратегически за Европейския съюз и е определен за проект от общ интерес", припомни още тя. С цел ускоряване реализацията на интерконектора българското правителство потвърди държавна гаранция в размер на 80 млн. евро в бюджета за 2015 г. Извършена е Оценка на въздействието на околната среда. Пред финализиране е приемането на Подробен устройствен план за проекта. С оглед по-добрата организация на работа и оптимизиране на сроковете Теменужка Петкова предложи партньорите в съвместното акционерно дружество да работят в непрекъсната комуникация до завършването на проекта.

Двамата министри бяха категорични, че общата им цел е гарантиране сигурност на доставките в рамките на европейската общност. Интерконекторът Гърция-България е от първостепенно значение за диверсификация на доставките не само за България, а и за региона на Централна и Югоизтона Европа. Проектът е ключово звено и за реализацията на инициативата на България, Гърция и Румъния за изграждане на Вертикален газов коридор. Очаква се той да свърже газовия коридор Севр-Юг с Южния газов коридор. Интерконекторът ще даде възможност и за осъществяване на газови доставки от съществуващия и планираните нови терминали за втечнен природен газ в Гърция.

По-рано в Баку:

Газовите връзки на България с Гърция и Турция са неразделна част от развитието на Южния газов коридор, заяви министър Петкова.

"В момента Европа се снабдява с природен газ по три коридора от Русия, Норвегия и Севeрна Африка. Южният газов коридор ще е четвъртият газотранспортен коридор за Стария континент, по който ще се доставя природен газ от новите находища в Каспийския регион и Близкия изток. Реализацията на проекта ще даде на Европа сигурност и независимост на енергийните доставки". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на първата среща на Консултативния съвет за изпълнение на Южния газов коридор. Събитието, което се провежда в азербайджанската столица Баку, бе открито от президента на страната Илхам Алиев. В срещата участваха и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович, министри и представители от Азербайджан, Турция, Гърция, Грузия, Албания, Италия и Съединените американски щати. Представителите на различните държави в Консултативния съвет се обединиха около идеята за провеждане на регулярни срещи за ускоряване реализацията на проекта за Южния газов коридор, за да се гарантира сигурност на енергийните доставки за потребителите.

Българската страна продължава да подкрепя развитието на Южния газов коридор. Правителството работи приоритетно за диверсификация на доставките на природен газ за нашата страна, региона и Европейския съюз чрез изграждане на интерконекторните връзки със съседните държави, подчерта министър Петкова. По нейните думи газовите връзки на България с Гърция и Турция са неразделна част от развитието на Южния газов коридор. "Двата интерконектора, заедно с българската национална газопреносна система, ще осигурят достъп до Южния коридор не само на България, а и на страните от Централна и Югоизточна Европа", допълни още тя. Министър Теменужка Петкова подчерта стратегическото партньорство между България и Азербайджан в енергийния сектор.

В рамките на Консултативния съвет за изграждане на Южния газов коридор министър Петкова представи и инициативата на страната ни за изграждане на газов хъб като пилотен проект за създаването на Европейски енергиен съюз. "За основа на газовия хъб ще се използва добре развитата българска газопреносна инфраструктура, изграждащите се интерконектори с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция, както и разширението на капацитета за съхранение", обясни министър Петкова. По думите й хъбът би могъл да разпределя както природен газ от Русия, така и постъпващия от Южния газов коридор азербайджански газ. В бъдеще газовият хъб ще може да разчита и на местен добив от находищата в дълбоко Черно море.
Пресцентър Министерство на енергетиката


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4182