EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Решение за АЕЦ "Белене" до средата на април

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Решение за АЕЦ "Белене" до средата на април

mail09:26 | 06.04.2010прегледи 1769 коментарикоментари 0


Сроковете за създаване на проектна компания по газопровода "Южен поток" ще зависят от акционерите по проекта, съобщава БТА. Това заяви снощи българският министър на  икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който е на посещение в САЩ, отговаряйки на въпрос на кореспондент на ИТАР-ТАСС.
Руският министър на енергетиката Сергей Шматко обяви в средата на март, че Русия и България са постигнали принципно споразумение за създаването на такава компания, припомня ИТАР-ТАСС. "Надявам се, че в близко време ще бъдат изпълнени
плановете за създаване на строителна компания в съответствие с еждуправителствените споразумения и тогава проектът ще може да бъде изпълнен в най-скоро време", заяви тогава Шматко след разговорите си с председателя на Народното събрание на България
Цецка Цачева.
Трайков бе по-предпазлив в отговора си на въпроса за перспективите и задачите на тази компания. "Щом акционерите на проекта вземат решение за създаването на компанията, тя ще започне работа", каза българският министър на икономиката снощи
във Вашингтон.
Той изрази увереност, че "Южен поток" няма да влезе в противоречие с проекта "Набуко", към който България, по думите му, също проявява интерес. "В рамките на "Южен поток" ние сме установили изключително конструктивно сътрудничество с Газпром. "Набуко" според нас пък е прекрасен проект, който среща проблеми. Но ние разчитаме, че и двата проекта ще бъдат изпълнени", отбеляза българският министър, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Строителството на АЕЦ "Белене" може да започне към 2011 година, "ако бъде възможно да се изпълнят всички планове", каза още Трайчо Трайков, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Трайков определи този проект като "много болезнен". Причините за това са проблемите за изпълнението му. Те се появили в България във връзка с финансовата криза и са се
изострили през есента на 2009 година. Тогава инвеститорът - германският концерн RWE, който е настоявал да получи 49 процента от акциите на АЕЦ "Белене", си направил "самоотвод".
 Сега, според Трайков, България "търси стратегически партньор".
"Мисля, че в средата на април ще решим този въпрос", каза още Трайков в изказването си във вашингтонския Атлантически съвет, информира ИТАР-ТАСС.
Според Трайков, "ако всичко върви добре, то строителството ще започне към 2011 година, а първата си продукция централата ще даде през 2014 година".
Един от основните участници в проекта за изграждането на АЕЦ "Белене" е Русия. Очаква се, че тя ще финансира дейностите чрез специално създадена проектна компания и е готова да вложи за две години общо 1,9 милиарда евро. Руската страна разчита, че новият стратегически инвеститор ще й върне вложените средства, отбелязва ИТАР-ТАСС. 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037