EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рециклиращи фирми не се пререгистрират

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рециклиращи фирми не се пререгистрират

mail16:45 | 22.01.2013прегледи 509 коментарикоментари 0


Близо една трета от организациите за оползотворяване на масово разпространените отпадъци не е подала в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ заявления за издаване на
разрешително за работа до определения краен срок. Това става ясно от съобщение на Българската асоциация по рециклиране /БАР/. До 14 януари 2013 г. всички организации по оползотворяване трябваше да попадат заявление, с което да заявят желанието си да продължат своята дейност в съответствие с изискванията на новия Закон за управление на отпадъците /ЗУО/. От 52 оползотворяващи организации с разрешително за работа през 2012 г., само 38 са подали заявление през тази година, посочват от БАР.
Справка, предоставена на БТА от МОСВ, показва, че до крайния срок заявления действително са подали общо 38 организации за оползотворяване на отпадъци - 6 - за опаковки, 5 - за гуми, 5 - за електрическо и електронно оборудване, 7 - за моторни превозни средства /МПС/, 7 - за масла, и 8 - за батерии и акумулатори. Подаването на заявление за разрешително не означава със сигурност, че организациите са заплатили необходимата банкова гаранция, определена в ЗУО, отбелязват от БАР. За организациите за оползотворяване на отпадъци от МПС тя е на стойност 1 000 000 лева, припомнят от бранша. Средствата се предоставят за едногодишен период и от тях се отнема при нарушение на законовите изисквания. От 15 организации за МПС през 2012 г. само шест са подали заявление за издаване на разрешение до крайния срок, посочват от БАР.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg