EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Реформа в хуманното отношение към животните в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Реформа в хуманното отношение към животните в ЕС

mail18:35 | 11.12.2023прегледи 509 коментарикоментари 0


ЕК предложи най-мащабната реформа за последните 20 години на правилата на ЕС за хуманно отношение към животните по време на превоз. Също така се предлагат за първи път нови правила за хуманно отношение към кучетата и котките, които се развъждат, отглеждат и търгуват като домашни любимци за икономически цели.

Относно правилата за транспортирането на животни се предлага:

-Съкращаване на времето за пътуване: при дълги пътувания животните трябва да бъдат разтоварвани за известно време за почивка, хранене и поене.

-Увеличаване на минималното пространство между животните.

-Въвеждане на строги условия за превоз при екстремни температури.

-Затягане на правилата за износ на живи животни от Съюза.

-Позициониране на превозните средства в реално време чрез централна база данни.

Относно хуманното отношение към домашните любимци:

-За първи път в целия ЕС ще се прилагат единни минимални стандарти за развъждането, настаняването, грижите и лечението на кучетата и котките.

-Ще се въведе задължителна идентификация и регистрация в национални бази данни с цел борба с незаконната търговия и по-добър контрол на условията за хуманно отношение към животните в развъдниците.

-Строгите изисквания за проследимост, наред с автоматизирани проверки на продажбите онлайн, ще помогнат на органите да контролират развъждането и търговията, а на купувачите – да проверяват дали идентификацията и регистрацията на животните са правилни.

-Държавите членки ще трябва да предложат обучение на лицата, боравещи с животни, а всеки, който купува куче или котка, ще бъде осведомен колко важно е да бъде отговорен собственик.

Вносът на кучета и котки ще трябва да отговаря на равностойни стандарти за хуманно отношение.

-Обявените предложения са в рамките на стратегията „От фермата до трапезата“ — програмата на Европейския зелен пакт за устойчиво селско стопанство и производство на храни.

Наред с това, в отговор на европейската гражданска инициатива “Европа без кожи”, в която се призовава за забрана на отглеждането на животни за добив на кожа, Комисията възложи на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) да изготви научно становище относно хуманното отношение към животните, отглеждани за добив на кожа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg