EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Рен:България и Румъния не бяха готови за ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рен:България и Румъния не бяха готови за ЕС

mail09:55 | 14.12.2009прегледи 488 коментарикоментари 0


Когато станах комисар, разбрах, че България и Румъния не бяха още готови за членство в Европейския съюз. Европейската комисия обаче нямаше право да налага вето върху срока за завършване на пред- присъединителните преговори, това признава сегашният комисар по разширяването Оли Рен в интервю за белгийския вестник "Либр Белжик", цитиран от БТА.
Оли Рен е номиниран за член и на следващата Европейска комисия, но като отговарящ за икономическите и валутни въпроси.
Ето защо с тогавашното холандско председателство на ЕС предложихме механизъм за контрол, както и клауза, улесняваща отлагане на членството в случай на необходимост. Но новите правителства на България и Румъния се заеха сериозно с реформите, добавя той.
Оли Рен не претендира, че около приемането на двете страни в ЕС всичко е било наред, но изтъква, че "обстановката се подобри през 2007 г., когато те се присъединиха към съюза".
Комисарят разкрива един забравен случай. През 2004 г. по време на политически дебат в Румъния той е бил обвинен от румънски политици в "калвинистка конспирация заедно с холандците". Това е една много интересна интерпретация на теологията в Европа, като се има предвид, че аз съм член на Евангелистката лютерианска църква на Финландия, възкликва комисарят.
Според Оли Рен научените уроци за Европейската комисия са да не се посочва дата за приемане на една страна в ЕС преди предприсъединителните преговори с нея да са завършили напълно и да се определят по-стриктни критерии за членство.
Ето, сега ние никога не сме посочвали такава дата по отношение на Хърватия. Що се отнася до Турция, няма да отворим главата (в предприсъединителните преговори) по фундаменталните права преди да сме сигурни, че законите за свободата на изразяване са коренно реформирани. Качеството е по-важно от бързината, подчертава Оли Рен.

Той  пожелава успех на чеха Щефан Фюле, който е номиниран за комисар по разширяването в следващата ЕН и му пожелава "много решителност и търпение, защото те са нужни в (работата с) Югоизточна Европа".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg